email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 28 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Οργανωμένο παιχνίδι για να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα

Πολλές εταιρείες έχουν προεξοφλήσει μειώσεις και τώρα βλέπουμε τον ΙΝΚΑ να οργανώνει μποϋκοταζ (αν είναι δυνατόν) στα γαλακτοκομικά, ενώ τόσο καιρό με την ακρίβεια σε αλλά προϊόντα δεν πήρε ανάλογη πρωτοβουλία. Ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης άραγε ποιος είναι; Θέλει να μείνουν ψηλά οι τιμές παραγωγου στο γάλα ή το αντίθετο;

Καυγάς στα παράθυρα

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ΚαταναλωτώνΓιώργος Λεχουρίτης, για το «καλάθι του νοικοκυριού». Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να τοποθετηθεί για το καλάθι του νοικοκυριού και να εξηγήσει πόσο με την εφαρμογή του μέτρου έχουν μειωθεί οι τιμές σε διάφορα είδη προϊόντων. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εταιρείες γάλακτος, οι οποίες – όπως είπε – έριξαν τις τιμές τους.


Τότε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών απάντησε: «Ξεκινάμε από Δευτέρα το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί πήραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα. Το μποϊκοτάζ είναι το έσχατο μέτρο του καταναλωτή να πιέσει για μείωση των τιμών», ανέφερε ο Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να στηρίξει την προσπάθεια των καταναλωτών.

«Υπάρχει επώνυμο γάλα που πωλείται σε χαμηλές τιμές »

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «το Κράτος δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε να ενθαρρύνει το μποϊκοτάζ, απαγορεύεται από τον νόμο. Όντως, τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει μεγάλη αύξηση, όχι αδικαιολόγητα όμως.

Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών. Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα, παρά να διατηρήσουν την παραγωγή γάλακτος, καθώς αυξανόταν πολύ το κόστος και θα τους οδηγούσε σε χρεοκοπία. Μειώθηκε η παραγωγή, έμεινε ίδια η ζήτηση και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές, καθώς λειτούργησε ο παγκόσμιος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «υπάρχει επώνυμο γάλα που πωλείται σε χαμηλές τιμές στο «Καλάθι του νοικοκυριού» και οι καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μπορούν να το επιλέξουν».

«Αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος»

Στην κριτική του εκπροσώπου της οργάνωσης καταναλωτών για επικοινωνιακά επιτυχημένο, αλλά πρακτικά μη ουσιώδες για τους πολίτες «Καλάθι του νοικοκυριού», ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε, στηριζόμενος σε ευρήματα έρευνας του ΙΕΛΚΑ, «Εμένα, τον δημιουργό του “Καλαθιού”, αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος και ότι δεν φθάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά σαν αυτόνομο μέτρο είχε επιτυχία».

Σχετικά με άλλο εύρημα της έρευνας, όπου η πλειονότητα των καταναλωτών ζήτησε την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Το κοινό σε αυτό κάνει λάθος. Δεν είναι λύση η μείωση του ΦΠΑ. Στην Ισπανία δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό της μείωσης στους καταναλωτές και υπάρχει σκέψη να επανέλθει ο ΦΠΑ που μειώθηκε».

«Δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει το προϊόν από το χωράφι στα 20 λεπτά και να φθάνει στην αγορά σε τιμή 1,80 ευρώ και να λέτε είναι φυσιολογικό; Σας λέμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

«Να ξέρει ο κόσμος ότι κάνουμε ότι μπορούμε για την ακρίβεια»

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρείες, είπε ότι επί μήνες παραμένουν στο «Καλάθι του νοικοκυριού», σε πολύ χαμηλές τιμές, είδη όπως μακαρόνια και αλεύρι, ενώ εσχάτως προστέθηκε και το κοτόπουλο σε χαμηλή τιμή.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Γιώργου Λεχουρίτη για φθηνότερα προϊόντα σε άλλες χώρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «Έρευνα σε 5.000 κωδικούς προϊόντων που έχει δείξει ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνει ότι στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι χαμηλότερος από ότι σε άλλες χώρες».

«Να ξέρει ο κόσμος ότι κάνουμε ότι μπορούμε για την ακρίβεια και υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτό», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 Δείτε το βίντεο

https://youtube.com/watch?v=BXf7pDoG16E%3Ffeature%3Doembed%23amp%3D1

Σχετικά Άρθρα

ΠΟΓΕΔΥ: Προκλητική αποσύνδεση της ηγεσίας από την πραγματικότητα – Περί άλλων τυρβάζει, ενώ το ΥπΑΑΤ βουλιάζει

Η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό της για τη συνεχιζόμενη στάση...

Εκπαίδευση για ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές στο Δήμο Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Κισσάμου που διοργανώθηκε από την...

Παρέμβαση Βουλευτών Νέας Αριστεράς στη Βουλή για καθυστέρηση ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ 2026 & επιπτώσεις σε ρευστότητα πρωτογενούς τομέα

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων με τίτλο «Καθυστέρηση ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ 2026 και επιπτώσεις...

Φράγμα Αποσελέμη: Πάνω από 12 εκατ. κυβικά νερού – Ο σχεδιασμός για την χρονιά

Σημαντικά ενισχυμένα εμφανίζονται τα αποθέματα νερού στο φράγμα Αποσελέμη, καθώς ο ταμιευτήρας διαθέτει σήμερα 12.610.000 κυβικά...

Ημερίδα «Γνώση» – Πέμπτη 30 Απριλίου

Ημερίδα «Γνώση» - Πέμπτη 30 Απριλίου Κτίριο ΕΛΓΟ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) Ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας (ΣΒΘ) σε συνεργασία με...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ