Το περιστατικό συνέβη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, στο χωριό Περβολάκια, όταν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από τα Χανιά, εντόπισαν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων [πρόβατα] να κινούνται στην περιοχή, χωρίς να φέρουν τα απαραίτητα ενώτια.
Ζητήθηκε όπως ο νόμος ορίζει να παρέμβει το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της οικείας Δημοτικής Αρχής της Κισσάμου, το οποίο αδυνατούσε να ανταπεξέλθει, στην φιλοξενία όλων αυτών των ζώων, καθώς δεν διαθέτει οργανωμένο χώρο, αλλά και προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να επιληφθεί, την ώρα που συνέβη το περιστατικό.
Η επιχείρηση διήρκησε περίπου τρεις ώρες, οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν εμφανίστηκαν και με απόφαση του εισαγγελέα – ο οποίος κλήθηκε – ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του kriti360 με τον Δήμαρχο της περιοχής, κ. Γιώργο Μυλωνάκη, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό, “ξέσπασε” τονίζοντας πως “η πολιτεία φόρτωσε με αρμοδιότητες του δήμου, χωρίς οι δήμοι από την πλευρά τους, να μπορούν να ανταποκριθούν, αφού δεν διαθέτουν ούτε υποδομές ούτε όμως και προσωπικό“.
Ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρει ότι οι δήμοι, αναλαμβάνουν την φιλοξενία των ζώων αυτών, έως ότου κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες αλλά και μέχρι να διαπιστωθεί και το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους, ώστε να του βεβαιωθούν οι σχετικές παραβάσεις.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πάντως, ότι κανένας δήμος σε επίπεδο Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό, δεν διαθέτει τέτοιο χώρο.