email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Με μεγάλες περικοπές τα πρώτα στοιχεία για τις κατανομές βοσκότοπων

Ενώ δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί κάποια ΚΥΑ κατανομής βοσκότοπων, πληροφορίες του Agronewsbomb, αναφέρουν ότι κτηνοτρόφοι που μπαίνουν στο σύστημα της ΕΑΕ 2025, διαπιστώνουν μεγάλες περικοπές στα κατανεμημένα βοσκοτόπια. Οι παραγωγοί ελπίζουν, όπως μας λένε, αυτές να είναι…. προσωρινές και όχι οι τελικές, αλλά κι αυτές οι κατανομές να μην αφορούν το σύνολο.

Πλήρως επιβεβαιώνεται το Agronewsbomb σε όσα έγραφε τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με τις επερχόμενες πληρωμές βασικής ενίσχυσης 2025 και συγκεκριμένα την α’ δόση, που περιμένει τόσος κόσμος.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, από παραγωγούς-κτηνοτρόφους, με εκτάσεις βοσκότοπων, στο σύστημα της ΕΑΕ φαίνονται κατανομές. Όμως αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως αυτές οι κατανομές είναι ακόμα και στο 1/10 η 2/10 της περσινής κατανομής. “Αν έχουν ολοκληρωθεί οι κατανομές και φαίνονται μόνο αυτά τα στρέμματα, τότε μιλάμε, για κατανομή στο 1/10 περίπου σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που θα φέρει μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις”, μας τονίζει εις εξ αυτών, ελπίζοντας όπως μας λέει: “να μην είναι αυτές οι τελικές κατανομές”. Ήδη πάντως έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και σε νησιά όπως η Κρήτη, που σημειωτέον υπάρχει έλλειψη βοσκότοπων, προβλήματα με δασικά κτήματα κ.ά.

Επισημαίνεται ότι όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η τεχνική λύση όπως εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα έχει… τελειώσει. Πρόσφατα ο ΥπΑΑΤ Κ. Τσιάρας τόνισε πως «όπως την ξέραμε, η τεχνική λύση τελειώνει», ενώ εξήγησε ότι το σύστημα αλλάζει, με μεταβατικά στάδια και ένα νέο, μικτό μοντέλο που θα αποδεικνύει με σαφήνεια πόσα ζώα έχει κάθε κτηνοτρόφος. Μίλησε για διασταυρωτικούς ελέγχους, για νέους τρόπους πληρωμών και για την προσπάθεια να τυποποιηθεί συνολικά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, τα ποσά που είναι να παίρνει ο παραγωγός δεν εμφανίζονται ακόμα στο σύστημα κι αυτό αφορά όλες τις κατηγορίες επιδοτήσεων.

Έντονη ανησυχία και για monitoring

Ένα άλλο σημείο που φαίνεται να προκαλεί ανησυχία σε αγρότες είναι πληροφορίες ότι ένα μέρος των δηλώσεων δεν θα πληρωθούν, καθότι θα παραπεμφθούν για έλεγχο, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα συνδεδεμένων του 2024. Δεδομένου ότι ούτε τα οικολογικά σχήματα δεν θα πληρωθούν τώρα, αλλά ούτε και οι αναδιανεμητικές, παρά μόνο ένα 70% για τη βασική, που αντιστοιχεί στην α’ δόση, είναι απορίας άξιο, πώς θα πληρωθούν 550-600 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, όπως δήλωναν δημόσια από το ΥπΑΑΤ όλο το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι παραγωγοί από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα κ.ά. μας λένε ότι έχουν θέματα λόγω monitoring.

Agronewsbomb

Σχετικά Άρθρα

Μαργαρίτης Σχοινάς : «Νέα  εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα – από τις πληρωμές στην προοπτική»

Μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης, ενίσχυσης της αξιοπιστίας και οικοδόμησης ενός νέου εθνικού συμβολαίου για τη...

Νέο μπάχαλο με το αγροτικό πετρέλαιο – Πανάκριβο και χωρίς επιστροφή ΕΦΚ για τους περισσότερους

Αναστάσης Κατσαβός Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, με...

ΥΠΑΑΤ: Προϋπόθεση για τη  διακίνηση ώριμων τυριών στη Λέσβο η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας

Οι όροι που θέτει ο «Οδηγός βιοασφάλειας», όπως εγκρίθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου...

Μύθοι & αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Χρήστος Ι. Π. Κολοβός ck-energy.blogspot.com www.youtube.com/@DrChristosJ.P.Kolovos Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών...

Στη σκηνή της ECDMExpo οι παγκόσμιοι ηγέτες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η ECDM Expo Southeastern Europe επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο, ανακοινώνοντας την πρώτη ομάδα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ