email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία

Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών στις 11/07/2024, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Τρικάλων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

 1) Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

 2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

α) Μέτρα στην  μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).

β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

δ) Μέτρα στις  ανωτέρω ζώνες.

ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Με εντολή του Υπουργού, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, αύριο 12/07/2024 μεταβαίνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων κ. Γεώργιο Κόμητα.

Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αγωνία για κτηνοτρόφο που αγνοείται στο Ρέθυμνο – Έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής

Πήγε χθες το βράδυ στο ποιμνιοστάσιό του και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής...

Μ. Σχοινάς: 3,63 εκατ. ευρώ σε 7.715 καλλιεργητές μηδικής που επλήγησαν από τα μέτρα για την ευλογιά

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων η ενίσχυση – Αφορά έξι Περιφερειακές Ενότητες Στην καταβολή 3.635.944,05 ευρώ...

Γιατί ακριβαίνει η φέτα – Αυτοί οι δύο παράγοντες εκτοξεύουν την τιμή της

Η φέτα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες πιέσεις, καθώς η μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος,...

Μεγάλα ύψη βροχής και στις τέσσερεις Περιφερειακές ενότητες της Κρήτης

Σημαντικές βροχοπτώσεις έχουν σημειωθεί και εξακολουθούν να σημειώνονται στην Κρήτη το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, χθες...

Μυλοπόταμος: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία – Απεγκλωβίστηκε οδηγός από αυτοκίνητο

Σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του Δήμου Μυλοποτάμου,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ