email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Εξετάζεται λύση για ενίσχυση ζωοτροφών και σε νεοεισερχόμενους

Στην εξασφάλιση του ακατάσχετου της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ προχώρησε η Κυβέρνηση καθώς με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου διευθετήθηκε το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ακατάσχετο ή μη χαρακτήρα της ενίσχυσης του Μέτρου 22.

Το εν λόγω μέτρο αφορά την έκτακτη στήριξη ύψους 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως στηρίζει τους παραγωγούς με πράξεις και με συνέπεια απέναντι στις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και πρόσθεσε:

«Θυμίζω τα 60 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων το Δεκέμβριο που μας πέρασε αλλά και την στήριξη που ξεπέρασε τα 65 εκατ. ευρώ για το Αγροτικό Πετρέλαιο. Ειδικά σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία λόγω των τιμών των ζωοτροφών, νομοθετήσαμε το ακατάσχετο της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ και πλέον προχωράμε στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους άμεσα».

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό παραμένει το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα κτηνοτρόφων, όσων δηλαδή έκαναν έναρξη εργασιών το 2021. Το γεγονός πως αυτοί δεν εμφανίζουν εισόδημα από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην εφορία το έτος 2020 είχε ως συνέπεια να βρεθούν εκτός των πινάκων και να μη δικαιούνται τις ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε καινούργια πρωτοβουλία που με ανάλογη διαδικασία θα δίνει λύση και σε αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους νέους παραγωγούς να λάβουν και αυτοί την χρηματοδότηση της Πολιτείας.

«Έχει γίνει γνωστό στο ΥΠΑΑΤ το αίτημα να συμπεριληφθούν στο Μέτρο και όσοι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους το 2021, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι και μελετάμε το ζήτημα σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση και λύσεις. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς», επισήμανε σχετικά ο κ. Στύλιος.

Σχετικά Άρθρα

Μ. Σχοινάς: «Σημαντική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034 – Διατηρούνται τα βασικά εργαλεία εισοδηματικής στήριξης των αγροτών»

Σημαντική πολιτική συμφωνία για τον νέο κανονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2028–2034 επιτεύχθηκε...

Γιάννης Ανδριανός: Υπεγράφη η κοινή απόφαση για τους δικαιούχους των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ)

Με απόφαση που συνυπογράφουν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός και ο...

Αγώνας δρόμου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στην Κρήτη

Σε ένα «παιχνίδι» με τον χρόνο και τις ημερομηνίες έχει καταλήξει το ζήτημα των...

Κρήτη: Γιατί ορισμένες ελιές μαυρίζουν πριν αρχίσει το λιομάζωμα;

Το φθινόπωρο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Καθώς...

Παρέμβαση Ανεξάρτητων Βουλευτών της Αριστεράς με πρωτοβουλία Ζεϊμπέκ

Παρέμβαση Ανεξάρτητων Βουλευτών της Αριστεράς με πρωτοβουλία Ζεϊμπέκ: «Δέκα χρόνια μετά τις δεσμεύσεις του...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ