email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Απάντηση ΥΠΑΑΤ στο ΠΑΣΟΚ για την ευλογιά

Το ΠΑΣΟΚ πιστό στην τακτική του λαϊκισμού που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, αντί να συμβάλει με σοβαρότητα σε μια δύσκολη μάχη για την ελληνική κτηνοτροφία, επιλέγει να γίνει ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Γι’ αυτό επιλέγει -συνειδητά- να αποσιωπήσει τα πραγματικά δεδομένα. Δυστυχώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγκάζεται να επανέλθει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα ενώ απαντήσεις δόθηκαν από τον Κώστα Τσιάρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα. 

Ειδικότερα: 

1) Τι προτείνει ακριβώς ΠΑΣΟΚ;  Προτείνει εμβολιασμό με μη εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί η πραγματικότητα είναι μία. Δεν υπάρχει σήμερα εγκεκριμένο εμβόλιο στην ΕΕ για την ευλογιά αιγοπροβάτων και, κατά συνέπεια, η εισαγωγή/διάθεση/χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων ενέχει κινδύνους για τις ελληνικές εξαγωγές.

2) Θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τις εμπορικές συνέπειες;

Ακόμη και σε υποθετικό σενάριο εμβολιασμού (κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρούς όρους), τα ίδια τα ευρωπαϊκά κείμενα και η σχετική απάντηση του κ. Βάρχελι σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η εφαρμογή σχεδίου εμβολιασμού συνοδεύεται από μέτρα/περιορισμούς στη διακίνηση ζώων και προϊόντων (με ειδική πρόβλεψη για γαλακτοκομικά από εγκαταστάσεις που υπάγονται στο σχέδιο). Με απλά λόγια, ο εμβολιασμός δεν είναι «μαγικό κουμπί»  που λήγει την επιζωοτία ή ανοίγει αυτόματα τις αγορές.

 
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς (συγκροτήθηκε στις 27/10/2025) έχει επισημάνει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση, ιδίως όταν στην πράξη παρατηρούνται ελλείμματα βιοασφάλειας. Επιπλέον, τα διαθέσιμα ζωντανά εμβόλια δεν είναι αδειοδοτημένα στην ΕΕ και δεν υποστηρίζουν εργαστηριακή διάκριση εμβολιασμένων /μολυσμένων (αρχή DIVA), γεγονός που δυσχεραίνει την επιτήρηση και έχει συνέπειες στη διαχείριση και στο εμπόριο. 

Και κάτι ακόμη που έχει ιδιαίτερη σημασία. Το θέμα της «επιστολής» είχε ήδη τεθεί δημόσια από τον Οκτώβριο και έχει μάλιστα συζητηθεί και στη Βουλή! Το να εμφανίζεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να ανακυκλώνει την ίδια γραμμή, είναι επιλογή  επικίνδυνα δημαγωγική. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζει ότι πάντα το αυθεντικό είναι καλύτερο από το… ιμιτασιόν. 

Σχετικά Άρθρα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΓΡΟΤΕΣ! Από 1η Μαΐου αλλάζουν όλα: Ψηφιακό δελτίο αποστολής, αποζημιώσεις Μαΐου και λύση για ΟΣΔΕ – Οι 5 μεγάλες αλλαγές 

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Από την 1η Μαΐου ξεκινά μια νέα εποχή για επιχειρήσεις, αγρότες και παραγωγούς,...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΠΟΓΕΔΥ στη Λέσβο

Σε συνέχεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στο ΥΠΑΑΤ στις 17 Απριλίου 2026 ημέρα...

ΑΚΚΕΛ: Όταν ο ελεγχόμενος στις υποκλοπές γίνεται ελεγκτής

Η απόφαση να παραμείνει στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι απλώς μια...

Πότε θα πληρωθούν Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και Οικολογικά Σχήματα του 2025

Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στους παραγωγούς όλης της χώρας με τις καθυστερήσεις των πληρωμών των...

ΟΠΕΠΕΚΕ και… κοπτοραπτική: συνέντευξη-φωτιά της ∆ήµητρας Χαλικιά

Θεοδόσης Παπανδρέου Νέες αποκαλύψεις από την Δήμητρα Χαλικιά. Σε νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ