«Ανεπανόρθωτο» θα είναι το πλήγμα που θα επιφέρει στον κτηνοτροφικό κλάδο η εισαγωγή του αρνιού και του κατσικιού στο μέτρο του «Καλαθιού του Πάσχα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων νομού Λασιθίου Γιάννη Μπρόκο.
Το «Καλάθι του Πάσχα» θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Απριλίου παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του «καλαθιού της Σαρακοστής». Δημιουργείται, σύμφωνα με το υπουργείο, για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών στις αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τους τραπέζι και θα περιέχει αρνί, τσουρέκι κλπ.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Μπρόκος, ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι εντελώς αντίθετος με την απόφαση του κ. Γεωργιάδη να εντάξει στο «Καλάθι» το αρνί, αφού αυτόματα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν ή θα πέσουν. «Την ώρα που φαινόταν ότι θα είχαμε μία καλή χρονιά από την άποψη τιμών και θα πηγαίναμε την επερχόμενη περίοδο του Πάσχα να βγάλουμε το κάτι παραπάνω, αυτό το μέτρο έρχεται να μας βάλει φρένο», υπογραμμίζει.
Ζητούν οικονομική στήριξη για τις ζωοτροφές
Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων του Νομού Λασιθίου καλεί την κυβέρνηση είτε να μην βάλει τα δύο αυτά είδη κρέατος στο «Καλάθι», είτε να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά «γενναία» τον κτηνοτροφικό κόσμο, «αφού και την προηγούμενη φορά τα χρήματα που μας δόθηκαν για τις ζωοτροφές ουσιαστικά ήταν πενιχρά. Εφ’ όσον ο σχεδιασμός και η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτά, καλό θα ήταν να βγάλει και «Καλάθι των ζωοτροφών» για να σταθεροποιηθούν και να πέσουν οι τιμές».
Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον κ. Μπρόκο, είναι ότι ένα κιλό τριφύλλι έχει φτάσει να πωλείται από 55 έως 70 λεπτά την ώρα που μέχρι πέρυσι ήταν έως και 30 λεπτά κάτω (και είχε μέγιστη τιμή τα 55 λεπτά).
Με τον τρόπο αυτό, τονίζει σχετικά, θα μπορούσε να ισοσκελιστεί- εξισορροπήσει η ζημιά που θα προκληθεί από το μέτρο του «Καλαθιού» για τους ίδιους. Και αυτό σε μια χρονική συγκυρία ούτως ή άλλως δύσκολη και για τον κλάδο των κτηνοτρόφων, με το κόστος παραγωγής να παραμένει στα ύψη, όπου και έχει εκτιναχτεί εδώ και μήνες και ιδίως μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ