email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το χωριό της Κρήτης με τον γηραιότερο πλάτανο σε όλο τον κόσμο

Εδώ, περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης

Το χωριό της Κρήτης με τον γηραιότερο πλάτανο σε όλο τον κόσμο

Αν και δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά της Κρήτης, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα, όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου. Ο λόγος; Στην πλατεία του στέκει αγέρωχος ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Το χωριό είναι το Κράσι, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Κρήτη και σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σελένα. Απέχει από το Ηράκλειο 46 χιλιόμετρα και ειδικά το καλοκαίρι, τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να θαυμάσουν από κοντά το γηραιό πλάτανό του, ο οποίος υπολογίζεται πως είναι 2400 ετών, ενώ με περίμετρο ριζικού κορμού τα 24 μέτρα είναι ένα τα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης –όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Ολλανδός δασολόγος Jeroen Pater.

Ο πλάτανος αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού Κράσι και από το 2011 έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο φύσης». Εδώ, περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος συνήθιζε να γράφει και να διαβάζει κάτω από τη σκιά του. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η ονομασία του… «Πλάτανος του Καζαντζάκη».

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει το Κράσι, είναι η πηγή με τα άφθονα νερά γνωστή και ως «Μεγάλη Βρύση». Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα κατασκευάστηκε το 1890.

Δείτε τις φωτογραφίες:

https://www.newsbeast.gr/

Σχετικά Άρθρα

Νέοι Αγρότες: Δύο χρόνια αναμονής για μια απόφαση – Και ακόμη περιμένουν τα χρήματα!

• Επιτέλους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη για τις αιτήσεις του 2024 –...

Συρρικνώνεται η απασχόληση σε γεωργία και κτηνοτροφία – Μείωση 6,1% μέσα σε έναν χρόνο

Ανησυχητική εικόνα για τον πρωτογενή τομέα αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο...

Ο Στρατός κατά των κτηνοτρόφων-Αναλαμβάνει ο Στρατός τις σφαγές των αιγοπροβάτων!

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πρωτοφανές προηγούμενο: Σήμερα στρέφει τις ΕΔ κατά των κτηνοτρόφων αύριο...

Νέα άφιξη λαθρομεταναστών στους Καλούς Λιμένες –Περισυνελέγησαν 90 άνδρες και μία γυναίκα

Νέα άφιξη μεταναστών καταγράφηκε στην περιοχή των Καλών Λιμένων, με συνολικά 91 άτομα να...

Μηδενικός φόρος στους αγρότες έως €20.000 εισόδημα, €400 στους άνω των 65, μειώνεται κάθε χρόνο η προκαταβολή φόρου

Νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά και αύξηση της ενίσχυσης των...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ