email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το χωριό της Κρήτης με τον γηραιότερο πλάτανο σε όλο τον κόσμο

Εδώ, περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης

Το χωριό της Κρήτης με τον γηραιότερο πλάτανο σε όλο τον κόσμο

Αν και δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά της Κρήτης, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα, όχι μόνο της χώρας, αλλά και του κόσμου. Ο λόγος; Στην πλατεία του στέκει αγέρωχος ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Το χωριό είναι το Κράσι, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Κρήτη και σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σελένα. Απέχει από το Ηράκλειο 46 χιλιόμετρα και ειδικά το καλοκαίρι, τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να θαυμάσουν από κοντά το γηραιό πλάτανό του, ο οποίος υπολογίζεται πως είναι 2400 ετών, ενώ με περίμετρο ριζικού κορμού τα 24 μέτρα είναι ένα τα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης –όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Ολλανδός δασολόγος Jeroen Pater.

Ο πλάτανος αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού Κράσι και από το 2011 έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο φύσης». Εδώ, περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος συνήθιζε να γράφει και να διαβάζει κάτω από τη σκιά του. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η ονομασία του… «Πλάτανος του Καζαντζάκη».

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει το Κράσι, είναι η πηγή με τα άφθονα νερά γνωστή και ως «Μεγάλη Βρύση». Πρόκειται για ένα από τα πιο άρτια συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα κατασκευάστηκε το 1890.

Δείτε τις φωτογραφίες:

https://www.newsbeast.gr/

Σχετικά Άρθρα

Λέσβος: Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στη διάρκεια της παρέλασης για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης

Συγκέντρωση αρχικά έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια στον...

Σ. Αρναούτογλου: «Κάθε Ελληνικό αμπέλι που μένει ζωντανό, κρατά ζωντανό και έναν τόπο»

«Το Ελληνικό κρασί είναι η ιστορία του τόπου μας, ο μόχθος χιλιάδων οικογενειών και...

Μητσοτάκης: Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται καθημερινά για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και την ολοκλήρωση των πληρωμών

Αναλυτικά η ανάρτηση Μητσοτάκη στο facebook: Καλημέρα σε όλες και όλους. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις...

Επίδομα 400 ευρώ για συνταξιούχους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα γίνει η πληρωμή

Στα 400 ευρώ αυξάνεται η ετήσια οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο...

Εκδήλωση για τη διαχείριση των εδώδιμων εισβολικών θαλάσσιων ειδών από την Περιφέρεια Κρήτης

Εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομία και Διατήρηση Θαλάσσιων Πόρων» διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ