email:

[email protected]

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Σενάρια για ενίσχυση 10 ευρώ το στρέμμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Ως αγροδασικά συστήματα νοούνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπου απαντώνται με αρκετή συχνότητα διάσπαρτα δέντρα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές)

Σενάριο που αν επαληθευτεί και φυσικά αν εφαρμοστεί θα βοηθήσει σημαντικά την Κρήτη από περιβαλλοντικής και όχι μόνο άποψης είναι ότι η Ε.Ε. θα επιδοτεί με επιπλέον 10 ευρώ το στρέμμα τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που στη μονάδα του θα έχει δέντρα, που θα καταλαμβάνουν το 40% αυτής. Επιπλέον, δίνεται μεγάλη σημασία και στην ελεγχόμενη βόσκηση, που, μεταξύ των άλλων, θα έχει και τον χαρακτήρα να γίνεται μέσα από τη διατροφή των ζώων ο έλεγχος της αυτοφυούς βλάστησης, κάτι που θα βοηθήσει στη δραστική μείωση των πυρκαγιών.

Βέβαια, άπαντες συμφωνούν πως τα 10 ευρώ ανά στρέμμα σε οποιοδήποτε οικολογικό σχήμα δεν είναι ένα σημαντικό ποσό που να το θεωρούμε ως κίνητρο τόσο για τον αγρότη όσο και για τον κτηνοτρόφο. Και προφανώς δε θα πρέπει να σταματήσουν οι διεκδικήσεις μεγαλύτερων ποσών ανά στρέμμα, μέσα από τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα.

Συγκεκριμένα, οι δασολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν να φέρουν μια έξτρα επιδότηση 10 ευρώ το στρέμμα (συν τη βασική ενίσχυση) μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει το οικολογικό σχήμα “Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου”, που εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοπους που έχουν δέντρα. Η παρέμβαση αυτή αφορά τα “αγροδασικά συστήματα”.

Ως αγροδασικά συστήματα νοούνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου απαντώνται με αρκετή συχνότητα διάσπαρτα δέντρα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά (π.χ. δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα παραγωγικά (π.χ. εσπεριδοειδή, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές και μαστιχόδεντρα).

Επίσης, η παρέμβαση αφορά στις περιοχές με δασολίβαδα. Οι περιοχές αυτές αποτελούνται από μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) ή βοσκότοποι με κάλυψη δέντρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση. Στα προστατευόμενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου περιλαμβάνονται αναβαθμίδες, τάφροι, υδατοσυλλογές, νησίδες στις οποίες διατηρείται άγρια ζωή, λόγω π.χ. του βραχώδους της έκτασης, δρόμοι, μονοπάτια, μικρά κτίσματα και φυτοφράκτες.

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί ή οι ομάδες ενεργών γεωργών, οι οποίοι κατέχουν αγροτεμάχια με αγροδασικά συστήματα και αγροτεμάχια σε μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) βοσκοτόπων με κάλυψη δέντρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση.

«Είναι ένα καλό σενάριο»

Για το ποσοστό του 40% με δέντρα μέσα σε βοσκοτόπια και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Αλέκος Στεφανάκης, λέει στο neakriti.gr: «Αν εφαρμοστεί αυτό, ασφαλώς και θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και νομίζω πως στην Κρήτη ο τρόπος της παραγωγής μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να δικαιολογούμε αυτά τα οικολογικά σχήματα, προκειμένου να μη χαθούν πόροι που είναι πολύτιμοι. Το σενάριο αυτό είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν, όπως είναι η ορθολογική χρήση του νερού με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στα ποτίσματα. Η παρακολούθηση των βροχοπτώσεων και η λήψη μέτρων για την αποφυγή νοσημάτων στα φυτά και τα ζώα».

Πάντως, ιδιαίτερα για την κάλυψη στο 40% μιας μονάδας ή μιας γεωργικής εκμετάλλευσης με δέντρα, ο κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι αυτό «όχι μόνο θα βοηθήσει την Κρήτη… Εάν συμπεριφερθούμε έξυπνα, πρώτον θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους αυτούς και να μη χαθούν. Και δεύτερον, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα αυτά για να παράγουμε διαφοροποιημένα προϊόντα, ποιοτικά και με χαμηλό ενεργειακό αποτέλεσμα».

Ως προς το μικρό ποσό 10 ευρώ ανά στρέμμα, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Σαφώς είναι λίγα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Όταν ένας παραγωγός αποφασίσει να εφαρμόσει οικολογικά σχήματα και να τα τεκμηριώνει, όταν θα μας τα υποδείξουν με την υπόδειξη των γεωργικών συμβούλων, θα μπορεί να μη χάνει χρήματα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Περιμένουμε όμως τις διευκρινιστικές εγκυκλίους», καταλήγει ο κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Η ECDM Expo SEΕ 2023 έδειξε πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο εμπόριο και τη διαφήμιση!

Το γεγονός της χρονιάς για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ στη Νοτιοανατολική...

«Λίγοι οι 300.000 εργάτες γης» φωνάζουν οι αγρότες της Ιεράπετρας

Διά στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να νομιμοποιήσει...

Ανοδικές προβλέπονται οι τάσεις στις τιμές του ελαιολάδου

Εκτιμήσεις και απόψεις ελαιοκομικών οργανώσεων ΑγροΕκφραση: 30-9-2023 Την ανοδική τάση της τιμής του ελαιολάδου και στο...

Κίνδυνος για την παραγωγή Φέτας λόγω Daniel

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής. Τον...

«Πάρτι από τους κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μετά τη μεγάλη καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” εκφράζονται φόβοι για: - ανατιμήσεις μέχρι...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here