email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 19 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κανονικά η λειτουργία της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στο Ρέθυμνο

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου δίπλα στο KTEΛ στη Σοχώρα, όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο Μανόλης Σκαλίδης, πρόεδρος παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Ρεθύμνου, μετά και τη θετική έκβαση που είχε η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των λαϊκών αγορών με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης που σημειώθηκε από τη συνάντηση, ήταν η αναστολή της επ’ αόριστου απεργίας που είχαν προκηρύξει πανελλαδικά οι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών, οπότε και σε επίπεδο Ρεθύμνου θα πραγματοποιούνται στο εξής κανονικά οι προγραμματισμένες εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, στη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για την ενίσχυση του θεσμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ως επιστέγασμα ενός «ουσιαστικού διαλόγου που κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, έχει έτοιμη τη νομοθετική πρωτοβουλία που «ενισχύει ριζικά την λειτουργία των λαϊκών αγορών, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα γραφειοκρατίας και διευκολύνοντας έμπρακτα την είσοδο νέων πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών».

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

• Εισάγεται η πλήρης ψηφιοποίηση των αδειών και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, την υλοποίηση της προκήρυξης όλων των κενών θέσεων, την καθιέρωση ηλεκτρονικής κλήρωσης και τη δημιουργία μιας εξελιγμένης Ψηφιακής Πύλης Λαϊκών Αγορών.

• Προβλέπεται ο καθορισμός ανώτατου ημερήσιου τέλους και η αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων όπως η αμοιβαία αλλαγή θέσης και λαϊκής αγοράς, η βελτίωση θέσης, η μεταβίβαση, η εργασιακή υποστήριξη και αναπλήρωση κ.ά.

• Θεσμοθετείται ποσοστό 10% για εποχικές θέσεις σε κάθε λαϊκή αγορά για παραγωγούς και η δημιουργία λαϊκών αγορών παραγωγών, με πρωτοβουλία και συμφωνία δήμων και φορέων λειτουργίας.

«Επιπλέον, με κινήσεις όπως η κατάργηση της υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση των αδειών τον Δεκέμβριο του 2024, το Υπουργείο Ανάπτυξης διασφάλισε την απρόσκοπτη εργασία τους, αποτρέποντας τον κίνδυνο απώλειας της δουλειάς τους λόγω χρεών», αναφέρεται επιπλέον στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Παραγωγών, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εκ νέου συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου οπότε και θα εξειδικευτούν τα «φλέγοντα ζητήματα», όπως σημειώνει, που αφορούν τον κλάδο όπως το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και το φορολογικό ζήτημα των παραγωγών.

rethnea.gr

Σχετικά Άρθρα

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: «Μπαράζ» πληρωμών άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια δικαιούχους

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους Συνολικά 1.366.334.451,81 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.666.941 δικαιούχους,...

«Κλειδώνει» η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

Καλά νέα περιμένει η Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2025, πάνω στο...

43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

Στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ενδοχώρας στοχεύει το νέο Leader

Η πρόσκληση για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα του νέου CLLD/Leader 2023-2027, ενός από τους πιο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ