email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ολοκληρώθηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Λασιθίου με ποσοστό απορρόφησης 98,32%

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε. ΟΤΑ ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Νομού Λασιθίου 2014–2020, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2025, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης 98,32%.

Συνολικά υλοποιήθηκαν 38 έργα (15 έργα δημόσιου χαρακτήρα και 23 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα), με συνολικό κόστος 6.545.729,39 €.

Η δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) ανήλθε σε 4.109.582,46 € (62,78%), ενώ η ιδιωτική συμμετοχή σε 2.436.146,93 € (37,22%).

Η εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη του Τοπικού Προγράμματος για την ένταξη και υλοποίηση έργων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα ανήλθε σε 4.179.750,00 € και επομένως το ποσοστό απορρόφησης του Τοπικού Προγράμματος ανήλθε σε 98,32%, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερα αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος.

Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε αρκετά έργα, με ευθύνη των δικαιούχων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την εξέλιξη της υλοποίησής τους, με αποτέλεσμα τη χαμηλή απορροφητικότητα έως τα τέλη του 2024, τελικά ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι, οδηγώντας σε ένα ιδιαίτερα θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ν. Λασιθίου είχαν αρχικά ενταχθεί 65 έργα (27 έργα δημόσιου χαρακτήρα και 38 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα), με συνολικό κόστος 9.909.080,38 € και δημόσια δαπάνη 6.612.646,86 €.

Η ένταξη του συνόλου των 65 θετικά αξιολογημένων έργων κατέστη δυνατή λόγω της υπερδέσμευσης δημόσιας δαπάνης ύψους 2.432.896,86 €, η οποία εγκρίθηκε για το Τοπικό Πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τα 65 έργα, τελικά απεντάχθηκαν 26 έργα (11 δημόσια και 15 ιδιωτικά), συνολικού κόστους 2.832.359,63 € και δημόσιας δαπάνης 1.749.645,39 €, λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους από τους δικαιούχους.

Το έργο: «Δημιουργία Κέντρου ενημέρωσης για το κλίμα και το περιβάλλον με αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Φινοκαλιά», με δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Νικολάου και προυπολογισμό 298.242,31 €, αναμένεται να ενταχθεί για υλοποίηση στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του νέου Τοπικού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ/LEADER 2023-2027 μετά από συνεργασία της Αναπτυξιακής Λασιθίου και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση του Τοπικού Προγράμματος τόσο σε ποσό δημόσιας δαπάνης όσο και σε ποσοστό θα αυξηθεί.

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Ε. ΟΤΑ συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον αναπτυξιακό της ρόλο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των δημόσιων υποδομών του Νομού Λασιθίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Α.Α.Ε. ΟΤΑ

Ιωάννης Στεφανάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

radiolasithi.gr

Σχετικά Άρθρα

Λίγο πριν τις κάλπες αυξάνεται το ακατάσχετο στα 1.600 ευρώ – Τι αλλάζει για χιλιάδες οφειλέτες και αγρότες

• Μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης, η κυβέρνηση επεκτείνει την προστασία του ακατάσχετου λογαριασμού...

Έντονη ζήτηση για πρόβειο γάλα, κίνδυνος αφανισμού για τα ζώα των μετακινούμενων

Μεγάλη ζήτηση για το αιγοπρόβειο γάλα παρατηρείται στην αγορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του...

Σαμαράς:Η ερήμωση της επαρχίας και των χωριών αποτελεί μία από τις σοβαρότερες συνέπειες του δημογραφικού.

Σαμαράς: Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό» Δριμεία κριτική από τον...

«Βόμβα» στα θεμέλια της ιδιοκτησίας: Λάθη -σοκ στο Κτηματολόγιο

Μακάκη Γεωργία «Βόμβα» στα θεμέλια της ιδιοκτησίας: Λάθη -σοκ στο Κτηματολόγιο Σε νευρική κρίση βρίσκονται χιλιάδες...

Αθ. Καββαδάς από το Αγρίνιο – «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα – Η περιφέρεια μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα αναπτυξιακή πορεία της...

Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα ως βασικού πυλώνα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ