email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 19 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Η Κρητική γαστρονομία αντανακλά μια φιλοσοφία ζωής και είναι η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής

Η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards.

Ο κ. Λιβανός εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης, τα οποία χαρακτήρισε «μαγιά της ελληνικής διατροφής» και σημείωσε ότι «Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους, στο υποσυνείδητο όλων μας». Πέραν της ποιότητας των κρητικών προϊόντων, υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, κι άλλα στοιχεία που κάνουν την κρητική γαστρονομία να ξεχωρίζει: «Είναι η λαϊκή της παράδοση και η ανεξάντλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Παραδόσεις, μουσικές, χορευτικές, που βρίσκουν έκφραση γύρω από το κρητικό τραπέζι. Κρητικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα».

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο ανάδειξης της μοναδικής κρητικής γαστρονομίας, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι αποτελούν οι άνθρωποι της Κρήτης. «Οι Κρητικοί, όλοι εσείς. Άνθρωποι ντόμπροι, προκομμένοι, ευφυείς, λεβέντες, μα και φιλόξενοι. Όπως λέει και η γνωστή μαντινάδα “Στην Κρήτη εγεννήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία”».

Και όπως επισήμανε, «η κρητική γαστρονομία και η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο γεύσεις.  Αντανακλούν μια ευρύτερη φιλοσοφία ζωής, συνδέονται με τον  τρόπο ζωής των Κρητικών, περικλείουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι, όμως, και η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής.  Η κρητική γαστρονομία είναι πραγματικά ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες συμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη στάση ζωής μας, τις μεθόδους παραγωγής, τις διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά και τα ίδια τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα». Και η ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του ως ΥπΑΑΤ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει στην πράξη τους υγιείς εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και τόνισε ότι «αυξάνουμε πάνω από 35 εκ. € ετησίως τους πόρους για την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές στο νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027».

Σχετικά Άρθρα

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

«Κλειδώνει» η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

Καλά νέα περιμένει η Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2025, πάνω στο...

43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: «Μπαράζ» πληρωμών άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια δικαιούχους

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους Συνολικά 1.366.334.451,81 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.666.941 δικαιούχους,...

Με συγκίνηση και τιμές η επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη Ιωακείμ στο Αμάρι

Με συγκίνηση και τιμές η επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη Ιωακείμ στο Αμάρι Σε κλίμα σεβασμού...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ