email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Έψαλαν Κρητικά και Ποντιακά κάλαντα στον Αυγενάκη

Κρητικά και ποντιακά κάλαντα έψαλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Σύλλογος Βρακοφόρων Κρήτης, ο Σύλλογος ΑΠΤΕΡΑΙΟΙ και η ΄Ενωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αρχή έκανε ο Σύλλογος Βρακοφόρων Κρήτης που επισκέφθηκε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη στο γραφείο του, ο οποίος τους υποδέχθηκε με μελομακάρονα και ρακή. Ο Πρόεδρος Γιάννης Πετράκης ανταπέδωσε με μια μαντινάδα:

 «Της Γεωργίας υπουργός

είσαι και το αξίζεις

γιατί τον κόπο τσ’ αγροτιάς

 πολύ καλά γνωρίζεις»

και στη συνέχεια τον κάλεσε να σύρει πρώτος τον χορό.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χόρεψε μαζί με τους Βρακοφόρους και μαζί του  χόρεψαν ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους βρακοφόρους, τους είπε ότι με τη δράση τους τιμούν την Κρήτη και τις παραδόσεις της, επισημαίνοντας ότι παραμένουν πιστοί στον κρητικό χορό χωρίς να εισάγουν στοιχεία μπαλέτου. «Ο χορός είναι ψυχή και σεις αυτό εκφράζετε», τους είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κάλαντα έψαλε ο κρητικός χορευτικός σύλλογος ΑΠΤΕΡΑΙΟΙ , με πρόεδρο τον Γιώργο Κλωθάκη. Ανέδειξαν  την παραδοσιακή  φιλοξενία της Κρήτης  με το  χαρακτηριστικό ριζίτικο: «Ξένος περνά από την πόρτα μας ογρός και χιονισμένος , μάνα μου και ας του ανοίξουμε του ξένου να μπει μέσα» και στη συνέχεια πρόσφεραν στον Υπουργό την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Στο συγκρότημα συμμετείχαν και παιδιά, όπως ο μικρός Παναγιώτης που έδωσαν  ξεχωριστή νότα με τον αυθορμητισμό τους.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου  Βασίλης Αποστολάκης  επισήμανε ότι  ο σύλλογος δεν διδάσκει μόνο ριζίτικα, αλλά και ήθος. Και συνεχάρη τον υπουργό γιατί προσφέρει στη μάνα γη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας τίμησε ο τόπος σας και οι τιμές που προέρχονται από τον τόπο σου είναι σαν το γλυκό φιλί της μάνας. Εάν η μάνα γη δεν προσφέρει θα χαθούν οι αστοί».

Εκτός από τα κάλαντα χόρεψαν και ριζίτικα που, όπως επεσήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο  χορός τους ενισχύει   την ομαδικότητα, καθώς  ο ήχος ξεκινά  από το μυαλό, συνεχίζει στην καρδιά και την ψυχή  για να οδηγήσει τα πόδια.

Ο υπεύθυνος διδασκαλίας των ριζίτικων χορών της Ομάδας Ευτύχιος Μουζουράκης, μίλησε και για την συνεισφορά του Υπουργού στον Σύλλογο Κρητών φοιτητών.

Τέλος, τα ποντιακά κάλαντα ακούστηκαν από την ΄Ενωση Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, με πρόεδρο Θοδωρή Μακρίδη. Τα μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν και παραδοσιακά ποντιακά γλυκά.

 Όπως παρατήρησε ο υπουργός υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα κρητικά και τα ποντιακά κάλαντα με κύριο σημείο τον ήχο, αλλά και  τη χρήση της λύρας.

Σχετικά Άρθρα

Επεκτείνεται η επιδότηση καυσίμων για την περίοδο 1 έως 15 Νοεμβρίου 2026

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Με στόχο τη...

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης με τον Δήμαρχο Αμαρίου για τις ζημιές από τις πρόσφατες θεομηνίες

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανό, και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου,...

Εκλογές τον Δεκέμβριο στον αγροτικό συνεταιρισμό Μυλοποτάμου

Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, νέου εποπτικού συμβουλίου και νέων αντιπροσώπων στην...

ΟΣΔΕ: Πήρε παράταση η ενεργοποίηση – Ασφυκτική πίεση στα ΚΥΔ, που ζητούν παράταση έως τον Δεκέμβριο – Νέες διευκολύνσεις για τους παραγωγούς

Περισσότερο χρόνο για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026 δίνει η ΑΑΔΕ, ενώ...

ΑΑΔΕ: Πώς θα εφαρμόζεται το τέλος των 2 ευρώ στις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. από την 1η Νοεμβρίου

Από 1η Νοεμβρίου 2026 τίθεται σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Ενωσιακό Τέλος Διεκπεραίωσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ