email:

[email protected]

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Κρήτη: Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το ψήφισμα των αγροτών – Προειδοποιούν για επισιτιστική κρίση

Με βασικό αίτημα την ενημέρωση του πρωθυπουργού και τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί του οι εκπρόσωποι των αγροτών του νησιού βρέθηκαν χθες στο γραφείο της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, στην οποία παρέδωσαν το ψήφισμα, με τα δύο βασικά ζητούμενα που προέταξαν στην πρόσφατη κινητοποίησή τους έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών και του κόστους παραγωγής.

“Στόχος μας δεν ήταν να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους ξένους επισκέπτες του νησιού αλλά να ενημερώσουμε για τα ζητήματα του αγροτικού κλάδου καθώς και τις αιτίες, που ενδεχομένως να μην μπορούν να προμηθευτούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην χώρα τους, το 2023. Ο λόγος είναι, ότι οι παραγωγοί δηλώνουν αδυναμία να καλλιεργήσουν ή να παράξουν με την υφιστάμενη κατάσταση”, αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας και Σητείας από το Λασίθι, Τυμπακίου από το Ηράκλειο και Σελίνου από τα Χανιά.

Όπως τονίζουν, στο πλαίσιο των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεών τους, αλλά και των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με στόχο την επίλυση των θεμάτων.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι αγρότες της Κρήτης -όπως εξηγούν στο ψήφισμά τους- ζητούν καταρχάς την θεσμοθέτηση κινήτρων στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να ασχοληθούν με τις εργασίες του πρωτογενούς τομέα. Επιπλέον ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στη χώρα και να εργαστούν στην ελληνική ύπαιθρο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής οι αγρότες διεκδικούν άμεσα οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των καλλιεργειών, με ποσό ανά στρέμμα που να ανταποκρίνεται στο είδος και την ένταση της καλλιέργειας (θερμοκηπιακές, δεντρώδης, κτλ). Η ενίσχυση αυτή, προσθέτουν, θα έχει στόχο την κάλυψη μέρος του δυσβάσταχτου κόστους σε ενέργεια και λοιπά εφόδια παραγωγής.

“Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε απόλυτα την κρισιμότητα αυτών των ζητημάτων και σας καλούμε επιπλέον να θέσετε τον πρωτογενή κλάδο και την επερχόμενη Επισιτιστική Κρίση στην ίδια γραμμή προτεραιότητας με την Ενεργειακή Κρίση. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ορίσετε και τα δύο αυτά θέματα ως ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΉΜΑΤΑ. Σας τονίσουμε ότι σε καμία χώρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος χωρίς πρωτογενή τομέα καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι κοινωνίες δεν αφανίζονται αν λείπει το ρεύμα στην λάμπα αλλά αν λείπει το φαγητό στο πιάτο. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας” καταλήγουν στο ψήφισμα, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των τεσσάρων αγροτικών συλλόγων, Γιάννης Γαϊτάνης (Ιεράπετρα), Γιώργος Τσιφετάκης (Σητεία), Μανόλης Ορφανουδάκης (Τυμπάκι) και Γιώργος Χαλκιάς (Σελίνου).

ert.gr

Σχετικά Άρθρα

250 δικογραφίες σε 5 χρόνια για αγροζημιές στην Κίσσαμο

Διακόσιες πενήντα δικογραφίες για αγροζημιές στα χωριά της Ανατολικής Κισσάμου έχουν συσταθεί τα τελευταία...

Φρίκη στο Ηράκλειο: Κυκλοφορούσε με ένα πόδι κατσίκας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του

Με ένα μακάβριο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι το πρωί του Σαββάτου όσοι βρέθηκαν στη λεωφόρο...

Χρόνος συγκομιδής και ορθές πρακτικές

Κάθε χρόνο τέτοια πάντα εποχή με την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς σχεδόν σε...

Οδηγός υποχρεώσεων γεωργών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας

Η αιρεσιμότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και στοχεύει στην αειφορία της...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here