email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Υποχρεωτικό για τους ιδιοκτήτες το άμεσο κλάδεμα βλάστησης παρόδιων ιδιοκτησιών

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους παρόδιων ακινήτων ότι υποχρεούνται να μεριμνήσουν άμεσα για το κλάδεμα δέντρων, θάμνων και λοιπής βλάστησης που προεξέχει από τις ιδιοκτησίες τους στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και παρεμποδίζει την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τις διατάξεις της Αγρονομικής Διάταξης 1/2008 (άρθρο 7, ΦΕΚ 1691/Β΄/22-08-2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), καθώς και από τον Κανονισμό Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης (άρθρο 12.3), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να αφήνονται προεξέχοντα προς οδούς κοινής χρήσεως κλαδιά δένδρων, θάμνοι ή άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν τη διέλευση.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον από τη διατήρηση των ανωτέρω δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, δύναται να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 290 του Ποινικού Κώδικα.

Για το κλάδεμα δέντρων και θάμνων, καθώς και για κηπουρικές εργασίες δεν απαιτείται άδεια.

Για δέντρα που ακουμπούν ή γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, υπεύθυνος για το κλάδεμα ή την κοπή τους είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.

Για την κοπή όμως οποιουδήποτε δέντρου, τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως, απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αρμόδιες αρχές για τη χορήγησή της είναι το Δασαρχείο και η Πολεοδομία.

Οι υπόχρεοι καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες εργασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες και θα καταλογίσει τη σχετική δαπάνη κοπής και απομάκρυνσης των κλαδιών σε βάρος των ιδιοκτητών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του οδικού δικτύου και την πρόληψη ατυχημάτων.

rethnea.gr

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται καθημερινά για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και την ολοκλήρωση των πληρωμών

Αναλυτικά η ανάρτηση Μητσοτάκη στο facebook: Καλημέρα σε όλες και όλους. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις...

Επίδομα 400 ευρώ για συνταξιούχους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα γίνει η πληρωμή

Στα 400 ευρώ αυξάνεται η ετήσια οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο...

Εκδήλωση για τη διαχείριση των εδώδιμων εισβολικών θαλάσσιων ειδών από την Περιφέρεια Κρήτης

Εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομία και Διατήρηση Θαλάσσιων Πόρων» διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με...

Αγροτικές ενισχύσεις με πληρωμές έως τις 30 Νοεμβρίου – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να μη χάσουν την προκαταβολή 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις αγροτικές ενισχύσεις, με τους...

Μ. Σχοινάς από την ΚΕΔΕ: Κλείνει μια ιστορική εκκρεμότητα στη Μεσσηνία, άμεσα οι υπογραφές για το Μιναγιώτικο φράγμα – Πάνω από 1 δις για...

Μ. Σχοινάς από την ΚΕΔΕ: Κλείνει μια ιστορική εκκρεμότητα στη Μεσσηνία, άμεσα οι υπογραφές...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ