email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Τι θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ τη Μεγάλη Βδομάδα – Απαραίτητη η πληρωμή εισφορών

Αναστάσης Κατσαβός

Υπόλοιπα δενδρωδών καλλιεργειών λόγω παγετού, αλλά και αποζημιώσεις για άλλες ζημίες αναμένεται να καταβάλλει ο ΕΛΓΑ μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα.

Οι παραγωγοί αναμένουν την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 9/4 σύμφωνα και με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η ΑΑΔΕ, αλλά και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους παραγωγούς να αποπληρώσουν τις εισφορές τους προκειμένου ο Οργανισμός να είναι εντάξει από θέμα ρευστότητας.

Οι καλλιεργητές δενδρωδών που επλήγησαν από παγετό και είναι εντός κανονισμού περιμένουν ένα υπόλοιπο 25% αποζημίωσης, καθώς το 75% έχει ήδη πληρωθεί, ενώ ο ΕΛΓΑ αναμένεται να καταβάλλει ποσά και για ζημίες από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και άλλα φαινόμενα.

«Αγκάθι» τα χρέη των αγροτών

Πηγές του ΕΛΓΑ επισημαίνουν ότι το κάλεσμα για πληρωμή εισφορών αντικατοπτρίζει το γενικότερο πρόβλημα οφειλών που έχουν οι αγρότες σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις. Αυτή ήταν η αιτία του καλέσματος, πόσο μάλλον που η ανησυχία εντείνεται μετά την και την έκδοση της 4ης τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ για τις οφειλές που ξεπερνούν συνολικά τα 51 δισεκατομμύρια για όλα τα επαγγέλματα, με τον πρωτογενή τομέα να χρωστά περίπου τα 10 δισ. από αυτά.

Το κάλεσμα του ΕΛΓΑ:

«Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., προγραμματίζει την καταβολή αποζημιώσεων σε δικαιούχους παραγωγούς στις αρχές Απριλίου 2026, για ζημίες τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειές τους φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, εντός του έτους 2025.

Προϋπόθεση για την πληρωμή των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι ασφαλισμένοι παραγωγοί στον Οργανισμό, αποτελεί η εξόφληση της οφειλόμενης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛ.Γ.Α. του έτους 2025.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ν.3877 και Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Αποζημίωσης Φυτικής Παραγωγής ΦΕΚ 1668/Β’/27-07-2011 και Κανονισμό Αποζημίωσης Ζωικού Κεφαλαίου ΦΕΚ 1669/Β’/27-07-2011, καλούνται οι παραγωγοί να εκπληρώσουν άμεσα την υποχρέωσή τους, ώστε να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι στην προγραμματισμένη πληρωμή αποζημιώσεων στις αρχές Απριλίου 2026.

Για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον Ε
Λ.Γ.Α. μέσω τραπέζης και από τους λογαριασμούς τους, η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., θα αποστείλει ψηφιακό αρχείο για την είσπραξη της οφειλόμενης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, μετά από την καταβολή ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ.

Προς αποφυγή οποιονδήποτε παρεξηγήσεων και αδικαιολόγητων αντιδράσεων, επισημαίνουμε ότι η εκχώρηση του δικαιώματος, έχει πραγματοποιηθεί με υπογραφή του ιδίου του παραγωγού μέσω της υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής του έτους 2025».

https://www.ellinasagrotis.gr/

Σχετικά Άρθρα

43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

Στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ενδοχώρας στοχεύει το νέο Leader

Η πρόσκληση για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα του νέου CLLD/Leader 2023-2027, ενός από τους πιο...

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-27: 300.000 επιταγές από 1η Μαΐου – Μέχρι 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένες περιοχές

Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε ότι τα vouchers Κοινωνικού Τουρισμού 2026-27 θα ενεργοποιηθούν από την 1η...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ 2026: Έρχεται η πρώτη πληρωμή για πετρέλαιο έως 30 Απριλίου – Επιστροφές ΕΦΚ, όρια λίτρων και επιδοτήσεις μελισσοκόμων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε τροχιά πληρωμών εισέρχεται ξανά ο αγροτικός κόσμος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ