email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 9 Μαΐου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στη Βουλή το ζήτημα του ψηφιακού δελτίου αποστολής αγροτικών προϊόντων

Ελ.Βατσινά: Σοβαρά προβλήματα από την αιφνιδιαστική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων

Στη Βουλή έφερε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά το ζήτημα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής (Ψ.Δ.Α.) στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα του ελαιοκάρπου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή αιφνιδιαστικά εν μέσω της ελαιοκομικής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το μέτρο έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση και σοβαρές δυσκολίες στους ελαιοπαραγωγούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπως η Κρήτη. “Πολλοί παραγωγοί καλούνται να ανταποκριθούν σε ψηφιακές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, σε αγροτικές εκτάσεις όπου συχνά δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ μεγάλο μέρος του παραγωγικού κόσμου είναι μεγαλύτερης ηλικίας και δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες” – επισημαίνει η κ.Βατσινά.

Η ίδια προσθέτει ότι ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής εφαρμόζεται χωρίς προηγούμενη πιλοτική φάση, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση ή εκπαίδευση των παραγωγών και με τον φόβο επιβολής προστίμων για τυπικές παραλείψεις. “Την ίδια στιγμή, η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένες αποδόσεις, επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και έντονη αστάθεια στην αγορά του ελαιολάδου” – αναφέρει η Ηρακλειώτισσα βουλευτής και τονίζει ότι “ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα είναι αναγκαίος, ωστόσο οφείλει να υλοποιείται με ρεαλισμό και με σεβασμό στις πραγματικές συνθήκες εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο, ώστε να μην οδηγεί στον αποκλεισμό μικρών και ηλικιωμένων παραγωγών”.

Με την ερώτησή της η Ελένη Βατσινά ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει την αναστολή ή τροποποίηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στη μεταφορά ελαιοκάρπου, να προβλέψει μεταβατική περίοδο ή πιλοτικό στάδιο εφαρμογής του μέτρου, καθώς και να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, ιδίως για παραγωγούς μεγαλύτερης ηλικίας και για περιοχές με περιορισμένη ψηφιακή πρόσβαση.

Η στήριξη της ελαιοπαραγωγής και η ομαλή προσαρμογή των παραγωγών σε νέες ψηφιακές απαιτήσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου” – αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Βατσινά.

rethnea.gr

Σχετικά Άρθρα

Θεμέλιος λίθος για την επέκταση της σεζόν στην Κρήτη ο οινοτουρισμός

Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία ενσωματώνει όλα τα ζητούμενα του σύγχρονου...

Δήλωση συγκομιδής ή… τσουχτερό πρόστιμο: Περιπλέκεται η δουλειά των ελαιοπαραγωγών με το μέτρο της υποχρεωτικής δήλωσης

Υποχρεωτική για όλους τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας γίνεται η δήλωση συγκομιδής ελαιοκάρπου από την...

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: Υπάρχει ελπίδα για το αστικό περιβάλλον στα Χανιά;  

Από καιρό σχεδιάζεται η κατασκευή νέου περιφερειακού πάρκινγκ έκστασης 10 στρ στις Μουρνιές. Το...

Πρωτοψάλτης: «Συνεχίζουμε με αυστηρότητα τους ελέγχους για την ευλογιά αιγοπροβάτων» – 109 συλλήψεις από τον Οκτώβριο

Σε μία περίοδο κατά την οποία η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξακολουθεί να δοκιμάζει την...

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αγροτικών ενισχύσεων

Σε εκτέλεση των υποχρεώσεών της ως οργανισμός πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ