email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Σταύρος Παπασταύρου: Κινητοποιούμαστε με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ./βαρέλι

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Ενέργειας έθεσε το όριο συναγερμού για μέτρα στα καύσιμα – Αυξήσεις 18 λεπτά/ευρώ λόγω πολέμου στο Ιράν

Χρήστος Κολώνας

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε το όριο συναγερμού για μέτρα στα καύσιμα.

«Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά τις τιμές στα καύσιμα», δήλωσε ο Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας σήμερα 8 Μαρτίου το πρωί στο MEGA.

Ο ίδιος έθεσε και το όριο συναγερμού. Είναι όταν το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι: «Με πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κινητοποιούμαστε…», είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε για το όριο συναγερμού. Αντίστοιχη επισήμανση είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Ο Σταύρος Παπασταύρου για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θύμισε την κινητοποίηση της κυβέρνησης στη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, όπως στην πανδημία και με την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε πώς θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Ως προς τα μέτρα αυτά παρέπεμψε σε αποφάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα επηρεάζουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σταύρος Παπασταύρου κι ας έχει η Ελλάδα μικρή έκθεση στην προμήθεια ενέργειας από τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Δεν απέκλεισε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τα fuelpass και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους της εμπορίας καυσίμων.

Αποθέματα πετρελαίου άνω των 90 ημερών, λέει ο Σταύρος Παπασταύρου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με πετρέλαιο.

Επικαλέστηκε την σύσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα με τα διυλιστήρια: «Τα αποθέματα πετρελαίου στα διυλιστήρια είναι πάνω από 90 ημέρες», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε για το αν τα διυλιστήρια έχουν κληθεί να περιορίσουν τις εξαγωγές τους, είπε: «Ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών των ελληνικών διυλιστηρίων είναι χωρίς συμβάσεις. Οπότε αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστούν ώστε να ενισχύσουμε την επάρκεια».

Το πρώτο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η πρώτη εβδομάδα του πολέμου στη Μέση Ανατολή έκλεισε με μεγάλες αυξήσεις ιδίως στο πετρέλαιο κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο κίνησης εκτινάχθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στα 1,743 ευρώ ανά λίτρο έχοντας αυξηθεί σε σχέση με τις 27 Φεβρουαρίου (πριν τον πόλεμο) κατά 0,178 ευρώ ανά λίτρο σε μέσα πανελλαδικά επίπεδα. Πριν τον πόλεμο το πετρέλαιο κίνησης είχε μέση τιμή στα 1,565 ευρώ ανά λίτρο.

Η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που αξίζει να σημειωθεί πώς η τιμή στο ντίζελ κίνησης τείνει να πιάσει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Η βενζίνη για το ίδιο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα ανέβηκε στα 1,82 ευρώ ανά λίτρο από 1,751 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πριν τον πόλεμο. Η αύξηση είναι της τάξης των 0,069 ευρώ ανά λίτρο.

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει ως αφετηρία το πετρέλαιο Μπρεντ στα 93,04 δολάρια ανά βαρέλι. Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και πετρελαιοπαραγωγών χωρών δείχνουν την αναρρίχηση της τιμής του αργού άμεσα στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις θεωρούνται δεδομένες και νέες ανατιμήσεις στην αντλία.

https://www.ot.gr/

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Ξεπατώνουν τα αμπέλια και βάζουν ελιές – «Αυτός που παράγει σήμερα διώκεται»

«Οι αμπελώνες του νησιού ξεχνιούνται»  Κάθε χρόνο και λιγότερα είναι τα αμπέλια της Κρήτης λόγου του αυξημένου κόστους φροντίδας και της...

Νέες πληρωμές από 10 έως 14 Αυγούστου

Κατά την περίοδο 10 έως 14 Αυγούστου, θα καταβληθούν 56.756.000 ευρώ σε 58.370 δικαιούχους,...

Ελληνικό μέλι: Ευοίωνες οι προοπτικές στη γαλλική αγορά – Σταθερά υψηλή κατανάλωση

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι στη Γαλλία, καθώς η χώρα αυτή...

Το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Σηφογιαννάκη

Το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την...

ΟΣΔΕ: Ευρωπαϊκή έγκριση, εγχώριο στρες τεστ

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και το ΟΣΔΕ 2026 έχει, τυπικά, ανοίξει. Από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ