Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους παλαιούς παραγωγούς οι οποίοι διαπιστώνουν πως ολόκληρα ελαιόφυτα, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής – και ενώ κατά την διάρκειά της έδειχναν υγιή – εμφανίζουν έντονα σημάδια ξήρανσης.
Το φυτικό κεφάλαιο, μπορεί να σωθεί στο σύνολο του, μόνο αν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ανδαλουσίας. Αν προχωρήσουν, δηλαδή, σε βαθύ κλάδεμα, διαρκή συντήρηση με βαθιά άροση και τεχνητό πότισμα στους ελαιώνες, κάτι που θα σημάνει πως για τέσσερα με πέντε έτη δεν θα υπάρξει παραγωγή.
“Αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να διεκδικήσει από την Ε.Ε., όπως έγινε και στην Ισπανία, ειδικά κονδύλια στήριξης των παραγωγών που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα παρακολουθείται και από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες”.
Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και το Υπ.Α.Α.Τ και πρόκειται να τεθεί ενώπιον και του ίδιου του κ. Τσιάρα κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη Τετάρτη στο Ηράκλειο και την επακόλουθη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία θα προεδρεύσει.
iraklionews.gr