email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προθεσμία για χιλιάδες ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές ακινήτων, οι οποίοι έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και να τον δηλώσουν στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Με τον νέο Νόμο 5182/2026, το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει ριζικά, φέρνοντας ανατροπές στους υπόχρεους, νέες εξαιρέσεις για τις αγροτικές εκτάσεις, αλλά και αυστηρούς ελέγχους που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόστιμο που προβλέπεται ξεκινά από 200 έως 2.000 ευρώ.

Ποια οικόπεδα αφορά το μέτρο

Αφορά οικόπεδα εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού (ακόμα κι αν δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό), ακάλυπτους χώρους εντός σχεδίου. Επίσης, οικόπεδα σε απόσταση 100 μέτρων από τα όρια του οικισμού ή της πόλης (εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία), καθώς και οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν κάποιο κτίσμα (όχι χωράφια ή δασικές/χορτολιβαδικές εκτάσεις).

Αφού πραγματοποιηθεί, ο καθαρισμός οικοπέδου πρέπει να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με το εύληπτο όνομα «Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» (https://akatharista.apps.gov.gr). Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα να δηλωθεί και μέσω ΚΕΠ ή στην πλησιέστερη στην ιδιοκτησία Πυροσβεστική Υπηρεσία (πληροφορίες για την πλατφόρμα στο τηλ. 213-20.47.888).

Υποχρέωση καθαρισμού δεν έχει μόνο ο ιδιοκτήτης αλλά ο νομέας, ή ο επικαρπωτής ή ο μισθωτής του ακινήτου. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη έναντι του νόμου.

Τα πρόστιμα

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ αν δεν δηλώσουν τον καθαρισμό στην πλατφόρμα. Αν ούτε έχουν καθαρίσει το οικόπεδο, ούτε το έχουν δηλώσει, το πρόστιμο γίνεται 500 ευρώ μόνο για τη μη δήλωση.

Διευκρινίζεται ότι η ψευδής δήλωση είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αν κάποιος δεν καθαρίσει το οικόπεδο, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο από τον δήμο ή την πυροσβεστική υπηρεσία, ύψους 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστο όριο τα 200 ευρώ και ανώτατο τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα γίνεται αυτεπάγγελτος καθαρισμός του οικοπέδου από τον δήμο.

ekriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Ανδριανός: Ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν επιζωοτίες ή συνέπειες φυσικών καταστροφών

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός εισηγήθηκε σήμερα στη Βουλή τροπολογία η...

Πολάκης: «Ενδείξεις εμπρησμού και στο βάθος… ανεμογεννήτριες»

Με σκληρή παρέμβαση για τη μεγάλη καταστροφή στο Ρέθυμνο, ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο...

Φονική φωτιά Ρεθύμνου: Συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ του νομού

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους που εξ αρχής είχαν εκφράσει στελέχη της πυροσβεστικής στην...

Στις στάχτες το Ρέθυμνο – Προσαγωγές για το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΔΑΕΕ για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στο...

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ για ζημιές σε καλλιέργειες αβοκάντο λόγω καύσωνα

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει τους παραγωγούς των Δημοτικών Ενοτήτων Μουσούρων, Βουκολιών, Πλατανιά και Κολυμβαρίου,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ