email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Το PROMOFER αξιοποιεί τη λιγνινοκυτταρινική βιομάζα και τα απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων

Το ερευνητικό έργο PROMOFER στοχεύει στη βελτίωση των διαφόρων εμποδίων που υπάρχουν σε βιομηχανικό επίπεδο στις διαδικασίες παραγωγής δύο πολύτιμων ενώσεων για την αγορά βιο-προϊόντων, το PHBV και το 2,3-BDO.

Στο PROMOFER (i) θα αξιοποιηθούν βιολογικά απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες, τα οποία παράγονται σε σημαντικές ποσότητες στην Ευρώπη και παρουσιάζουν πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και (ii) θα βελτιωθούν οι διαδικασίες ζύμωσης για την παραγωγή βιοπλαστικών (PHBV και PU), η απόδοση των οποίων είναι συχνά ανεπαρκής για να ανταγωνιστεί τις διαδικασίες χημικής σύνθεσής τους. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά απόβλητα τροφίμων (άμυλα χαμηλής αξίας, διήθημα ορού γάλακτος, βιομηχανικά λύματα) θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή PHBV, ενός βιοδιασπώμενου και βιοαποδομήσιμου πολυμερούς, της οικογένειας των πολυυδροξυαλκανοϊκών. Παράλληλα, η λιγνινοκυτταρινική βιομάζα της αγροβιομηχανίας (άχυρο ρυζιού, άχυρο σιταριού και απόβλητα δαμάσκηνων) θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή 2,3-βουτανεδιόλης, ως μέσο επιμήκυνσης αλυσίδας για την παραγωγή πολυουρεθανίου.

Μετά από ένα χρόνο εντατικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, οι εταίροι του έργου PROMOFER συναντήθηκαν στις 17 Ιουνίου στο Δουβλίνο, στις εγκαταστάσεις του University College Dublin, για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα διάφορα πακέτα εργασίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των συλλεγμένων (αγροτικών και τροφίμων) αποβλήτων, ενώ σε αυτή τη φάση οργανώνεται ο δεύτερος κύκλος συλλογής αγροβιομηχανικών αποβλήτων. Η ενζυματική υδρόλυση της προεπεξεργασμένης λιγνινοκυτταρινικής βιομάζας παρουσιάζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός των μικροοργανισμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι εταίροι εργάζονται για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του PHBV και του 2,3-BDO.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με την ανάκτηση VFA έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ενώ ο σχεδιασμός κι η βελτίωση απόδοσης της παραγωγής PHBV και 2,3-BDO μέσω διαδικασιών ζύμωσης βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Τέλος, ξεκίνησε η ανάλυση και η υποστήριξη της κοινωνικής αποδοχής των κυκλικών βιολογικών προϊόντων, ενώ το έργο διαχέεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών με στόχο την επίτευξη της συμμετοχής τους και της ανταλλαγής γνώσεων.

Το έργο PROMOFER, το οποίο συντονίζεται από την AIMPLAS, υλοποιείται από κοινοπραξία 13 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες και έχει διάρκεια 48 μηνών, έως τον Ιούνιο του 2028.

Η ΕΤΑΜ ΑΕ είναι υπεύθυνη του πακέτου εργασίας #8 «Προβολή, προώθηση και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων», με στόχο τη μεγιστοποίηση της διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και την εμπορική αξιοποίησή τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

___________

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

https://www.facebook.com/promofer.project
https://www.linkedin.com/company/promofer-project
https://www.youtube.com/@PROMOFERproject

Σχετικά Άρθρα

Ημέρα δράσης στο Ρέθυμνο: Οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων με συμβολικούς αποκλεισμούς

Ο αγώνας για την επιβίωση: Οι κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων Ρεθύμνου με πορείες στην πόληΜετά την...

Κώστας Τσιάρας: Χρειάζεται σοβαρότητα, όχι πρόχειρες προτάσεις και λαϊκισμός στην αντιμετώπιση της ευλογιάς

Δεν πρέπει να προστρέχουμε ούτε στο λαϊκισμό, ούτε σε όσα χαϊδεύουν τα αυτιά των...

Διορθώσεις στα αγροτεμάχια ΟΣΔΕ για συνδεδεμένες – Τι ισχύει για τις πληρωμές Νέων Αγροτών και τα 168 εκατ. ευρώ του πριμ εγκατάστασης

ΟΣΔΕ: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τις διορθώσεις στα αγροτεμάχια που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 2025για τις συνδεδεμένες...

Η πιο γλυκιά γιορτή επιστρέφει!

9η Γιορτή Μελιού – Προαύλιος Χώρος Ζαππείου | 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου |...

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη διάλυση του αγροτικού τομέα

Η Νέα Αριστερά καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη διάλυση του αγροτικού τομέα και την πρωτοφανή κρίση...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ