email:

[email protected]

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Τέλος Ιουλίου οι αναθέσεις έργων για τις διορθώσεις των δασικών χαρτών

Την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των έργων, των μελετών στις τεχνικές εταιρείες, στους τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να προχωρήσουν στις διορθώσεις των δασικών χαρτών, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας: «Το να λυθεί το θέμα των Δασικών Χαρτών θα πάρει λίγο χρόνο γιατί το να διορθώσουμε χάρτες που αφορούν 60 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 50% της έκτασης της χώρας, είναι κάτι το οποίο παίρνει χρόνο. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, γιατί εκείνες είναι που θα αναθέσουν σε Τεχνικούς Συμβούλους τη διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Από κει και πέρα εκτιμούμε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, οπότε θα έχουν την τεχνική βοήθεια εκείνη, ώστε να ξεκινήσουν οι μελετητικές εταιρείες να διορθώνουν τους Δασικούς Χάρτες. Με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με φρυγανώδεις εκτάσεις, με ασπάλαθους, αλλά και με άλλες αποφάσεις της διοίκησης».

Ο κ. Σκρέκας συνέχισε λέγοντας: «Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων θα λυθεί. Από κει και πέρα ανοίγει το επόμενο χρονικό διάστημα η δυνατότητα να κατατεθούν αντιρρήσεις. Μέσα από τις τριμελείς επιτροπές θα λυθούν αυτές οι αντιρρήσεις. Οι εσωτερικές διορθώσεις που θα γίνουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και από τα κατά τόπους δασαρχεία με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου, δεν θα επιβαρύνουν με κόστος τους πολίτες και ούτε θα τους ζητηθεί να κάνουν κάτι. Οι διορθώσεις θα πάρουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, γι αυτό και έχουμε δώσει μία παράταση των αντιρρήσεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί θα δοθεί και επιπλέον χρόνος».

Μανώλης Κρεβατσούλης «Αν ισχύσουν όσα έχουν εξαγγελθεί, η Ακροβατερή δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα»

Το γεγονός ότι περίπου το 50% της έκτασης στην περιοχή της Ακροβατερής στο Ρέθυμνο έχει χαρακτηριστεί ως δασική, έχει θορυβήσει τους κατοίκους, αλλά και τους ιδιοκτήτες γης στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι εντός της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά εκτός σχεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες τονίζουν ότι περιμένουν να γίνουν πράξη οι υπουργικές εξαγγελίες, περί των πρόδηλων σφαλμάτων και του γνωστού ασπαλάθου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικοπεδούχων εκτός σχεδίου πόλεως, κ. Μανώλη Κρεβατσούλη, ανέφερε: «Υπάρχει η ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου που δεν τα χαρακτηρίζει δασικά αλλά τα χαρακτηρίζει χορτολιβαδικά. Τα χορτολιβαδικά είναι υπαγόμενα, εκτός από δύο περιπτώσεις. Πρώτον, αυτά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο των 100 μέτρων και είναι σχετικά επίπεδα με μία μικρή κλίση έως 12%. Και δεύτερον, αυτά τα οποία σήμερα έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις ενώ το 1945 είχαν χαρακτηριστεί ως καλλιεργήσιμα. Δηλαδή τα γνωστά Α.Δ. Αυτές είναι δύο πολύ καλές περιπτώσεις για τον πολίτη, τις οποίες συναντάμε και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην περιοχή της Ακροβατερής».

Στη συνέχεια ο κ. Κρεβατσούλης ανέφερε: «Με το νόμο 4801 του 21 έχει δοθεί μία παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες μέχρι αρχές του Δεκέμβρη του 21». Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το Δασαρχείο ήδη δέχονται αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόνο ασπάλαθος ή και άλλα δασικά είδη στις ιδιοκτησίες».

Κλείνοντας πάντως ξεκαθάρισε: «Σύμφωνα με όλα αυτά που έχει πει ο κ. Σκρέκας ένα πολύ μεγάλο τμήμα του προβλήματος της Ακροβάτερης λύνεται».

Πηγή: rethemnosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ: Σε δύο άξονες η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Από δύο άξονες θα αποτελείται η πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ για την...

Λιβανός: Πολύ επιτυχημένη η τελευταία πληρωμή – χωρίς πρόβλημα οι πραγματικοί παραγωγοί

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΛΙΒΑΝΟΣ: Χωρίς πρόβλημα οι πραγματικοί παραγωγοί!!!!! Στα νέα προγράμματα...

Μητσoτάκης στα Μέγαρα για επίσκεψη σε μονάδες – απών ο Λιβανός…

Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή στήριξης για όσο θα διαρκέσει η...

Οικονομικές ενισχύσεις ζητούν οι αγρότες που έχουν πληγεί από την πανδημία

Ενώ τα προβλήματα στον κλάδο των κηπευτικών, λόγω της μικρής ζήτησης, των χαμηλών τιμών...

Τράγος το σκασε κι έκανε βόλτες στο κέντρο του Ρεθύμνου

Αναστάτωση προκάλεσε η παρουσία ενός τράγου στο κέντρο του Ρεθύμνου που το έσκασε από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here