email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 22 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στο κύμα καύσωνα οι ελπίδες των ελαιοπαραγωγών για αναχαίτιση του δάκου

Περισσότερο στο κύμα καύσωνα που έρχεται, παρά στην δακοκτονία, πρέπει να ελπίζουν οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί.

Όπως γράφει και ο ΣΕΔΗΚ στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις με τον εισβολέα να βρίσκεται ήδη εντός των τειχών, οι αρμόδιοι οφείλουν να αφυπνιστούν.

Οι πρώτες δακοπροσβολές πρέπει άμεσα να καθηλωθούν με ψεκασμούς κάλυψης ώστε να μην αποτελέσουν εστίες επιμόλυνσης άλλων περιοχών. Και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του συστήματος της δακοκτονίας και όχι με συστάσεις προς τους παραγωγούς οι οποίοι άλλοι αδυνατούν και άλλοι απουσιάζουν.

Τα προβλήματα ΠΟΠ και Κανονισμών πρέπει να επιλυθούν. Γιατί απλούστατα αν το ελαιόλαδο που θα παραχθεί είναι υποβαθμισμένο δεν μπορεί να είναι ΠΟΠ!

Από την άλλη πλευρά απόλυτη είναι η ανάγκη να υπάρξει κεντρική πολιτική απόφαση για  ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας.

Οι δραματικές καταστροφές του 2019 αν ξανασυμβούν δεν θα ήταν σοβαρό να αποδοθούν και πάλι σε …. ακαταμάχητες κλιματικές συνθήκες και να αναζητούνται λύσεις αποζημιώσεων με υποβολή και … άλλου Φακέλου στην ΕΕ!

Είναι πλέον φαεινότερο του ηλίου ότι, απαιτείται ριζική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος, με σχέδιο που θα καταρτιστεί από όχι  απλά αρεστούς, αλλά έμπειρους και αδέσμευτους υπηρεσιακά και πολιτικα επιστήμονες η οποία θα προβλέπει περιφερειοποίηση με κεντρικό συντονισμό και πρωτόκολλα εφαρμογής κατά περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο Μέτσοβο για τη δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα

Στο Μέτσοβο μεταφέρεται ο Εθνικός Διάλογος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2028-2034,...

Δήμος Χανίων: Έως τις 22 Ιουνίου η ενημέρωση και οι αιτήσεις επανεκτίμησης για τα πορίσματα ζημιών του ΕΛΓΑ

Από τον ανταποκριτή ΕΛΓΑ του Δήμου Χανίων (για τις Κοινότητες Αγιάς, Βαρυπέτρου, Βαμβακόπουλου, Νέας Κυδωνίας, Κουνουπιδιανών και Μουρνιών)...

Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα αρχίσουν πιλοτικά οι επιδοτήσεις στους ψαράδες για τους λαγοκέφαλους

Πότε ξεκινά η επιδότηση για κάθε κιλό Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το αμέσως προσεχές...

Καλοκαίρι με ακρίβεια και λιτό τραπέζι: «Παγώνει» η αγορά στην Κρήτη – Ακόμη και τα τρόφιμα μπαίνουν σε περικοπές

Οι καταναλωτές στρέφονται στις λαϊκές για να αντέξουν την ακρίβεια – Έως και 50%...

Διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για την προτεινόμενη απαγόρευση διακίνησης χύδην φορτίων στο λιμάνι Ρεθύμνου

Την έντονη διαμαρτυρία του προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, εκφράζει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ