email:

[email protected]

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Πρόστιμα και συλλήψεις για ζώα που καταστρέφουν καλλιέργειες

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται σε χωριά για αγροζημιές που προκαλούν ζώα

Με «πληγή» μοιάζει το φαινόμενο των αγροζημιών από ζώα που βόσκουν ανεξέλεγκτα σε χωριά της ενδοχώρας. Είναι ενδεικτικό ότι στα Χανιά το τελευταίο τρίμηνο σχηματίστηκαν δεκάδες δικογραφίες ενώ έγιναν και συλλήψεις κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα είχαν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες. Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και εντατικοί έλεγχοι που διενεργούνται σε χωριά, αναδεικνύουν πως το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης παραμένει , με δεκάδες πολίτες να προσφεύγουν στις αρχές καταγγέλλοντας ζημιές στις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σε περιοχές των Χανίων , από τα Κεραμειά μέχρι την Κίσσαμο, είναι ότι από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σχηματίσθηκαν 23 δικογραφίες ,συνελήφθησαν 15 άτομα και βεβαιώθηκαν 17 διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία όπως διαπιστώθηκε προκάλεσαν αγροτικές φθορές.

«Γλιτώνουν από τον νόμο»

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης είπε ότι «στον σύλλογο δεν υπάρχουν μέλη που κατ’ επανάληψη έχουν προκαλέσει ζημιές σε περιουσίες φτωχών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «οι υπαίτιοι βρίσκουν πάντα τον τρόπο και γλιτώνουν από την τσιμπίδα του νόμου». Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε «για 5 άτομα σε όλο το νομό ψηφίζονται νόμοι στην ελληνική Βουλή με συνέπεια ιδιοκτήτες καλλιεργειών που απλώς κάνουν τη δουλειά τους να είναι αναγκασμένοι να ανέχονται καταστάσεις».

Υπηρεσίες της διεύθυνσης αστυνομίας εφαρμόζουν ειδικό σχεδιασμό για την πρόληψη και καταστολή φθορών σε αγροτικές εκτάσεις και κτήματα από κοπάδια αμνοεριφίων.

Δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει φέρει σε απόγνωση κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών και ιδιοκτήτες γης στην ενδοχώρα, έχει και η αυτοδιοίκηση. Επιτροπή που μπορούν να συστήσουν οι δήμοι έχει το δικαίωμα ακόμα και να αφαιρέσει την άδεια κτηνοτροφικής μονάδας , αν διαπιστωθούν αγροζημιές. Προηγουμένως θα πρέπει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής να προχωρήσει σε συστάσεις και αν ο ιδιοκτήτης των ζώων δεν συμμορφωθεί να τα απομακρύνουν οι ίδιες οι υπηρεσίες με το κόστος να βαρύνει τον παραβάτη.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας πάντως εντάθηκαν πρόσφατα οπότε και υπεγράφη νέα κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία επιβάλλεται άμεσα πρόστιμο στους παραβάτες άσχετα εάν οι ίδιοι βρίσκονται στο χώρο ή το θύμα της αγροζημιάς καταθέσει μήνυση στις Αρχές. Το ύψος των προστίμων τα οποία είναι κλιμακούμενα, μπορεί να φτάσει και τις δύο χιλιάδες ευρώ. Η νέα ΚΥΑ ήρθε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης  για λήψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου.  

neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Σε ποιες πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ-ανακοίνωση

Στοιχεία για τις πληρωμές που έκανε τις τελευταίες μέρες έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείτε αναλυτικά παρακάτω https://www.opekepe.gr/images/documents/Dec2022/PAYMENTS_OPEKEPE_09112022-07122022.pdf

Πληρώθηκαν τα ψίχουλα της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά...

50 χιλιάδες ευρώ το κιλό: Το παράνομο κυνήγι του φυτού της ελληνικής γης που αξίζει χρυσάφι

Στις περιοχές της Ελλάδας πέριξ του Γράμμου οι κάτοικοι το αποκαλούν «δρακάκι». Κάποιοι προτιμούν...

Λάθη στη δήλωση ΟΣΔΕ

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι αμπελουργοί δεν ευθύνονται για τα λάθη που έγιναν κατά τη δήλωση...

Βογκάει η κτηνοτροφία της χώρας-με άδειες τσέπες οι κτηνοτρόφοι τα Χριστούγεννα

Ενώ ο Γιώργος Γεωργαντάς είχε από καιρό υποσχεθεί πως τα 89 εκατομμύρια ευρώ θα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here