email:

[email protected]

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Να αυξηθεί στα 50 χιλιάρικα το πριμ νέων γεωργών

Αύξηση της επιδότησης (πριμ πρώτης εγκατάστασης) για νέους αγρότες στις 50.000 ευρώ με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησής του, είναι η πρόταση της πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών (ΠΕΝΑ) προκειμένου οι πόροι που κατευθύνονται στους νέους γεωργούς έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στον πρωτογενή τομέα και την εθνική οικονομία.

«Θέλουμε και διεκδικούμε το πριμ να αυξηθεί στις 50.000 (σήμερα κυμαίνεται στις 35-40 χιλιάδες) αλλά με δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δηλώνει στο powergame.gr ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος και εξηγεί: «Για να μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει την επιδότηση, ένας νέος θα πρέπει πρώτα να παρακολουθεί διετή κύκλο σπουδών σε αναγνωρισμένες σχολές λαμβάνοντας ως πιστοποίηση των γνώσεών του το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό» (σήμερα ένας νέος αγρότης, πρώτα εντάσσεται στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και ακολούθως παρακολουθεί – υποχρεωτικά – πρόγραμμα κατάρτισης 150 ωρών από τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”). Η δέσμευση του νέου ότι θα ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα να εκτείνεται στο σύνολο του εργασιακού του βίου κι όχι στα 7-8 χρόνια, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως ισχύει τώρα» (σημειώνεται ότι παλαιότερα ήταν 10 χρόνια, μειώθηκε στα 5 και αυξήθηκε εκ νέου στα 7-8)».

«Είναι ανάγκη οι πόροι να κατευθυνθούν σε εκείνους που θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα και οι οποίοι να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις» τονίζει ο κ. Ν. Παυλονάσιος, αναδεικνύοντας ως αναγκαίο όσοι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα χωρίς πρότερη ενασχόληση με αυτόν (όπως, για παράδειγμα, τα παιδιά αγροτών) να κάνουν πρώτα τον διετή κύκλο σπουδών ώστε να διαπιστώσουν τις απαιτήσεις και προοπτικές του συγκεκριμένου χώρου και εφόσον τελικά αποφασίσουν να ασχοληθούν, αυτή η απόφαση να είναι «επιλογή ζωής».

Η ΠΕΝΑ προτείνει ακόμη τα προγράμματα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, στα οποία οι νέοι αγρότες εντάσσονται κατά προτεραιότητα, να προκηρύσσονται σε ετήσια βάση κι όχι μία ή δύο φορές σε κάθε προγραμματική περίοδο όπως συμβαίνει σήμερα προκειμένου να υπάρχει συνεχής ροή νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα.

Γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα

Η αύξηση του αριθμού των γεωργών ηλικίας μικρότερης των 40 ετών αποτελεί από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα υπηρετεί διπλό στόχο: αφ’ ενός τη βελτίωση της αναλογίας των γεωργών με ηλικία μικρότερη των 35 ετών σε σχέση με τους γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών ώστε να συγκλίνει η χώρα με το μέσο ευρωπαϊκό όρο και αφ’ ετέρου την πληθυσμιακή αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήματα (ορεινές, αραιοκατοικημένες περιοχές). Η δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και για την ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση-κατάρτιση των αγροτών η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Μόνο το 6% των Ελλήνων παραγωγών έχει περάσει κάποιους είδους εκπαίδευση όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 55% και σε κάποιες χώρες, όπως στην πρωτοπόρο στην αγροτική καινοτομία και παραγωγή Ολλανδία, υπερβαίνει ακόμη και το 85%.

powergame

Σχετικά Άρθρα

Στα φωτοβολταϊκά, ο πιο… γρήγορος κερδίζει

Με σειρά προτεραιότητας θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για χορήγηση οριστικής...

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί για το δάκο και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Την κατάσταση στα χέρια τους έχουν πάρει πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, οι οποίοι...

 Σφάζουν τα κοπάδια σε όλη την ΕΕ οι κτηνοτρόφοι

Το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών αναγκάζουν χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη της Ευρώπη...

Οργή στην Κρήτη για τη στάση του ΥΠΑΑΤ στο θέμα ένταξης της Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες

Την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης εξέφρασε μέσω του politica...

Γλέντζάκης: Αν δεν στηρίξει τον κλάδο μας η Κυβέρνηση πάμε για αφανισμό

Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, αφού οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here