email:

[email protected]

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Κατσίκες, οι φθηνοί πυροσβέστες

Η Πορτογαλία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρει λύσεις προκειμένου να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές, που τα τελευταία χρόνια αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις. Δοκίμασε τα τελευταία τεχνολογικά μέσα, όπως τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πραγματοποίησε μακροπρόθεσμες πολιτικές μεταβολές για τη βελτίωση της διαχείρισης των εδαφών, έτσι ώστε να προληφθούν οι πυρκαγιές. Και μετά, βέβαια, ήρθαν οι αίγες.

Εν μέρει, το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως και πολλών άλλων κρατών του Νότου, είναι η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας από τους κατοίκους τους. Η απουσία βοσκών, γιδοβοσκών και κτηνοτρόφων επέτρεψε την υπερβολική αύξηση της χλωρίδας στις δασικές περιοχές και την ταχύτερη εξάπλωση των πυρκαγιών. Μία εύκολη και οικονομική λύση, σύμφωνα με τους Πορτογάλους αξιωματούχους, μπορεί να είναι το ταπεινό κατσίκι, που τρέφεται με τα χαμόκλαδα που πυροδοτούν τις δασικές πυρκαγιές. Αρκεί βέβαια να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί και να υποστηριχθεί ο τρόπος ζωής τους, που σήμερα χάνεται. Ο Λεονέλ Μαρτίνς Περέιρα, 49 ετών, είναι ο τελευταίος γιδοβοσκός στο χωριό του. Ταυτόχρονα συνιστά και την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ο μεσήλικας γιδοβοσκός συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της πορτογαλικής κυβέρνησης που στοχεύει να συνδράμει τους βοσκούς στη σκληρή και μοναχική δουλειά τους, η οποία ωστόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να προσαρμοστεί στις μελλοντικές πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.

Το ορεινό χωριό του, το Βερμέλιο της νότιας Πορτογαλίας, είναι περικυκλωμένο από λωρίδες άγονης γης, σαν κάποιος να έχει περάσει από εκεί με ένα τεράστιο χορτοκοπτικό μηχάνημα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα 150 κατσικιών Αλγκάρβε, μιας ντόπιας φυλής, που διακρίνονται για τις σκούρες βούλες επάνω στο λευκό τους τρίχωμα. Τα συμπαθητικά ζώα καταβροχθίζουν τα χόρτα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά. Οι κατσίκες αγαπούν όλα τα τοπικά φυτά, όπως τις φραουλιές, έναν θάμνο από τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής παράγουν ένα ισχυρό, φρουτώδες ποτό, το aguardente de medronhos. Τα φύλλα του θάμνου καλύπτονται από ένα κολλώδες προστατευτικό φύλλο που αρπάζει αμέσως φωτιά. Για τις κατσίκες, όμως, είναι νόστιμη τροφή, την οποία αξίζει να αναζητήσουν ακόμα και στα υψώματα.

Το πρόγραμμα με τις αίγες ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την πορτογαλική κυβέρνηση με κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, συμμετέχουν σε αυτό 40 έως 50 γιδοβοσκοί σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνδυαστικά διαθέτουν 10.800 κατσίκια. Τα βοσκούν σε μια έκταση 27,11 τ. χλμ., σε επιλεγμένες περιοχές, επιρρεπείς στις πυρκαγιές.

Σχετικά Άρθρα

Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα: Πρωταθλητές στη… γκρίνια και στις αποζημιώσεις

Πήραν τα μισά λεφτά του ΕΛΓΑ αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι και θα...

10 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη-ιδού τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα

Πνέουν μένεα αγρότες και κτηνοτρόφοι στο νησί με την κατατστροφική πολιτική στα θέματα του...

Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πάλι αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης...

ΑΤΕ Bank: “Σβήνονται” χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αγρότες δανειολήπτες

«Λύση» στην δικαστική περιπέτεια πρώην αγροτών δανειοληπτών ήλθε να δώσει σημαντική απόφαση που εκδόθηκε...

“Έσπασε τη μπάνκα” η Κυβέρνηση με τις αυξήσεις στις συντάξεις ΟΓΑ-έδωσε 40 ολόκληρα ευρώ

Ούτε 1,5 ευρώ την ημέρα η αύξηση που στις συντάξεις άγγιξε τα 40 ευρώ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here