email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κ. Τσιάρας: Σε δύο μήνες τα πρώτα αποτελέσματα για την ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων – Τίποτα δεν μένει στο συρτάρι

Την εκτίμηση ότι «σε έναν ορίζοντα δύο μηνών θα έχουμε ενδεχομένως τα πρώτα αποτελέσματα» από τις διαδικασίες ελέγχου και ανάκτησης των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν παράνομα μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Action Τώρα» και τους δημοσιογράφους, Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα ελέγχου με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών: «Ήδη έχει συσταθεί η ομάδα την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία ανάκτησης όλων αυτών των χρημάτων που κάποιοι παράνομα έχουν λάβει». 

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι οι καταγγελίες που φθάνουν στο γραφείο του διαβιβάζονται αυθημερόν τόσο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: «Οποιαδήποτε καταγγελία έχει δηλωθεί σε μένα τον τελευταίο χρόνο, κατευθείαν την ίδια στιγμή έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάτι στο δικό μου γραφείο και να μην διαβιβαστεί». Μάλιστα, ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι ακόμα και χθες έφτασε συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία άμεσα διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη.  

Παραδέχθηκε ότι το σύστημα ενισχύσεων είχε σοβαρές αδυναμίες, λόγω της απουσίας «συγκεκριμένων εργαλείων» όπως τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αλλά και το κτηματολόγιο. Ο Υπουργός επανέλαβε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όλα αυτά τα θέματα τα οποία συνιστούσαν παθογένειες δεκαετιών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα τελειώσουν αυτό το χρονικό διάστημα. Μοναδικός στόχος είναι να φέρουμε απόλυτη κάθαρση».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφασή του να μην καταβληθούν τα ποσά για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία στις 30 Ιουνίου αποτελεί πράξη ευθύνης: «Ήταν η δική μου προσωπική απόφαση να μην πληρωθεί η βιολογική κτηνοτροφία και η βιολογική μελισσοκομία, διότι τα νούμερα δεν έβγαιναν».

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι η θέση θα διατυπωθεί επίσημα το προσεχές διάστημα: «Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επ’ αυτού του ζητήματος πιθανότατα τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα έχουμε τη δυνατότητα ουσιαστικά να εκφράσουμε τη δική μας κυβερνητική θέση».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός σημείωσε πως το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα ούτε αφορά αποκλειστικά την τρέχουσα ή την προηγούμενη κυβέρνηση: «Όποιος νομίζει ότι είναι θέμα μόνο των κυβερνητικών χειρισμών της τρέχουσας ή της αμέσως προηγούμενης περιόδου, προφανώς αυταπατάται.  Από κει και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί».

Σχετικά Άρθρα

4η συνεδρίαση Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034 στο πλαίσιο του Σχεδίου «Εθνικής και Περιφερειακής Εταιρικής Σχέσης (ΕΠΕΣ)»

Την Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, η 4η συνεδρίαση του...

Παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί του Ρεθύμνου για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη Β’ φάση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής

Παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί του Ρεθύμνου για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη Β’...

“Φτάνει πια με τις υποσχέσεις – Η Ιεράπετρα βγαίνει μπροστά”

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας,...

Η Συνέντευξη Τύπου του ΑΚΚΕΛ στην ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου

Στην Αίθουσα ΓΕΡΜΑΝΟΣ-D θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 η καθιερωμένη Συνέντευξη...

Νέοι Αγρότες – 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

Υπάρχει μια σιωπηλή ομολογία ήττας κρυμμένη μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη γεωργία. Η...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ