email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

«Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες – δηλητήριο στην Ευρώπη»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στον πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Ολλανδικά Αρχή Ελέγχου Τροφίμων σε εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν απαγορευμένο κοκτέιλ φυτοφαρμάκων που είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.

Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση των Ευρωπαίων παραγωγών ώστε να καταστεί ο κλάδος της σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικός έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σάλο στην αγορά της Ολλανδίας αλλά και όλης της Ευρώπης έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναλύσεις της Ολλανδικής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων, σε σταφίδες που πωλούνται σε πολυεθνικές αλυσίδες σουπερμάρκετς και  έχουν εισαχθεί στην ΕΕ από την Τουρκία.
Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν κοκτέιλ απαγορευμένων στην ΕΕ φυτοφαρμάκων και ειδικότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι γνωστοί ενδοκρινείς διαταράκτες, που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές και που είναι πιθανώς καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα.
Μάλιστα, την περίοδο 2018-2020, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στις εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε.
Τα παραπάνω προκαλούν τεράστια ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών, ενός superfood όπως η σταφίδα και αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείριση των τουρκικών εξαγωγών.
Δεδομένου ότι η σταφίδα της Τουρκίας κυριαρχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία;
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να καταστήσει τον κλάδο της Ευρωπαϊκής σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν συμμορφώνονται στο ελάχιστο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις;»

Σχετικά Άρθρα

Τελευταίες μέρες για μεταβιβάσεις-χιλιάδες δικαιωμάτα στον “αέρα”

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων στον αέρα, ΟΣΔΕ κλειστό και οι πληρωμές πάνε για Δεκέμβριο; Λήγει στις 15...

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα της ΑΑΔΕ στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

Δύο ξεχωριστές υποθέσεις λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποκαλύφθηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στον Διεθνή...

Ελαιοτουρισμός: Από την Έμπαρο στα Χανιά, ένα νέο μοντέλο για το κρητικό ελαιόλαδο

Με αφετηρία τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου, παραγωγοί και φορείς αναζητούν στα Χανιά τρόπους να...

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και...

Μηδενικός φόρος έως 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες αγρότες – Πίνακες και παραδείγματα

Μηδενικός θα είναι ο φόρος για τους επαγγελματίες αγρότες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ