email:

[email protected]

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Για τους εργάτες γης οι πρώτες δεσμεύσεις Γεωργαντά στην Κρήτη

Τη δέσμευση ότι θα απλουστευθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για τους εργάτες γης, ανέλαβε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη.

Στον υπουργό μεταφέρθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στην αγροτική παραγωγή, οι παρενέργειες που προκύπτουν αλλά και και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν αφήνουν ανθρώπους από άλλες χώρες αλλά και την υπόλοιπη χώρα να φτάσουν στην Κρήτη για να εργαστούν.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχουν γίνει πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση απλούστευσης των διαδικασιών που απαιτούνται για έρθουν για εργασία στο νησί και έπονται και άλλες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τη δυνατότητα να εργαστούν μέχρι τον Ιούνιο χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα περίπου 7000 άνθρωποι που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, 5ετής άδεια εργασίας αντί μονοετή, ενώ έχουν γίνει και συμφωνίες με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλναντές.

Θα διερευνηθεί η δυνατότητα επεσήμανε και για άλλες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέο σύστημα ώστε να γνωρίζει το υπουργείο πόσοι εργάτες γης χρειάζονται ανά περιφέρεια ανάλογα με τα στρέμματα που υπάρχουν αναγνωρίζοντας ότι τα 20 στρέμματα ανά εργάτη γης είναι πολλά.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο παραγωγός κ. Βεργετάκης αναφέροντας ότι έχει χάσει από τον Οκτώβριο 1300 ευρώ σε παράβολα για να φέρει εργαζόμενους από την Αλβανία αλλά το ζήτημα έχει κολλήσει στην Ελληνική Πρεσβεία. Ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να δει το θέμα προσωπικά καθώς όπως είπε τον ενδιαφέρει να δει τι έχει γίνει.

Ο κ. Βεργετάκης περιέγραψε την Οδύσσεια που έχει αντιμετωπίσει στις υπηρεσίες πχ το Αλλοδαπών στο Ηράκλειο που ενώ είχε καταθέσει τα έγγραφά του για εργάτες γης του είπαν ότι έπρεπε να αναγράφεται εργάτες κτηνοτροφίας με αποτέλεσμα την μεγάλη του ταλαιπωρία που όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς, συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννη Γαιτάνη, ο οποίος του ανέφερε τα σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης στην Ιεράπετρα και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εάν δεν βρεθεί λύση εντός 15 ημερών να απέχουν τα μέλη του από τις βουλευτικές εκλογές και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι όλοι οι βουλευτές ανεξαρτήτου κόμματος.

Ο κ. Γαιτάνης είπε στον κ. Γεωργαντά ότι οι αγρότες της Ιεράπετρας έχουν πληρώσει σε παράβολα 200.000 ευρώ για να έρθουν εργάτες γης από Ινδία και Πακιστάν αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής με τον υπουργό να απαντά ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις Πρεσβείες το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

Σχετικά Άρθρα

Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα: Πρωταθλητές στη… γκρίνια και στις αποζημιώσεις

Πήραν τα μισά λεφτά του ΕΛΓΑ αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι και θα...

10 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη-ιδού τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα

Πνέουν μένεα αγρότες και κτηνοτρόφοι στο νησί με την κατατστροφική πολιτική στα θέματα του...

Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πάλι αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης...

ΑΤΕ Bank: “Σβήνονται” χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αγρότες δανειολήπτες

«Λύση» στην δικαστική περιπέτεια πρώην αγροτών δανειοληπτών ήλθε να δώσει σημαντική απόφαση που εκδόθηκε...

“Έσπασε τη μπάνκα” η Κυβέρνηση με τις αυξήσεις στις συντάξεις ΟΓΑ-έδωσε 40 ολόκληρα ευρώ

Ούτε 1,5 ευρώ την ημέρα η αύξηση που στις συντάξεις άγγιξε τα 40 ευρώ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here