email:

[email protected]

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Επικοινωνία

[email protected]

Φρούτα και λαχανικά, τα επόμενα «θύματα» της ενεργειακής κρίσης

Το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων τους σε ολόκληρη τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σκέφτονται οι παραγωγοί λαχανικών λόγω του οικονομικού πλήγματος από την ενεργειακή κρίση, που απειλεί περαιτέρω τις προμήθειες τροφίμων.

Οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια καθώς και εκείνες που πρέπει να τοποθετηθούν σε ψυχρή αποθήκευση, όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια.

Τα αντίδια είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Μετά τη συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και στη συνέχεια επαναφυτεύονται σε δοχεία με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να καταστεί δυνατή η παραγωγή όλο το χρόνο.

Οι ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις

Το αναμενόμενο χτύπημα στην παραγωγή και η άνοδος των τιμών σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να στραφούν στην προμήθεια περισσότερων αγαθών από θερμότερες χώρες, όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών που καλλιεργούν μέσα σε θερμοκήπια. Εντωμεταξύ, δύο Γάλλοι αγρότες που ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023 δήλωσαν ότι οι τιμές φέτος είναι 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές του 2021.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα προγραμματίσω τη σεζόν, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω», είπε ο Benjamin Simonot-De Vos, ο οποίος καλλιεργεί αγγούρια, ντομάτες και φράουλες νότια του Παρισιού. «Αν παραμείνει έτσι, δεν έχει νόημα να ξεκινήσει άλλη μια χρονιά. Δεν είναι βιώσιμο».

Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν απλώς τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Το κόστος των λιπασμάτων, της συσκευασίας και της μεταφοράς είναι όλα σε άνοδο και θέτουν σε κίνδυνο τα περιθώρια.

«Αντιμετωπίζουμε ένα συνολικό αυξημένο κόστος παραγωγής περίπου 30%», δήλωσε ο Johannes Gross, αναπληρωτής διευθυντής πωλήσεων στον γερμανικό συνεταιρισμό Reichenau-Gemüse. Η ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το μισό έως τα δύο τρίτα αυτού του επιπλέον κόστους, είπε.

«Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται να αφήσουν άδεια τα θερμοκήπια τους για να κρατήσουν το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Ο όμιλος βιομηχανίας θερμοκηπίων Glastuinbouw Nederland λέει ότι έως και το 40% των 3.000 μελών του βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, οι αγρότες φρούτων και λαχανικών παλεύουν με 25% αύξηση στο κόστος των λιπασμάτων.

Ο Jack Ward, διευθύνων σύμβουλος της British Growers Association, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτο η παραγωγή φρούτων και λαχανικών να μετατοπιστεί σε θερμότερα κλίματα.

«Θα μεταφέρουμε την παραγωγή όλο και πιο νότια, μέσω της Ισπανίας και στο Μαρόκο και σε κομμάτια της Αφρικής», είπε ο Ward.

newmoney.gr

Σχετικά Άρθρα

Στα φωτοβολταϊκά, ο πιο… γρήγορος κερδίζει

Με σειρά προτεραιότητας θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για χορήγηση οριστικής...

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί για το δάκο και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Την κατάσταση στα χέρια τους έχουν πάρει πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, οι οποίοι...

 Σφάζουν τα κοπάδια σε όλη την ΕΕ οι κτηνοτρόφοι

Το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών αναγκάζουν χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη της Ευρώπη...

Οργή στην Κρήτη για τη στάση του ΥΠΑΑΤ στο θέμα ένταξης της Σουλτανίνας στις συνδεδεμένες

Την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της Κρήτης εξέφρασε μέσω του politica...

Γλέντζάκης: Αν δεν στηρίξει τον κλάδο μας η Κυβέρνηση πάμε για αφανισμό

Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, αφού οι αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here