email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Έβρος: Χωρίς τρακτέρ, χωρίς χωράφι αλλά με laptop, επιδοτήσεις και 500 στρέμματα – Αποκάλυψη-φωτιά

Καταγγελία-φωτιά από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης για «παραχώρηση» δημοσίων εκτάσεων σε μη αγρότες στον Έβρο. Ποιοι παίρνουν εκατοντάδες στρέμματα χωρίς να έχουν τρακτέρ.

Μια καταγγελία με σαφές πολιτικό και κοινωνικό βάθος φέρνει στο προσκήνιο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΑλεξανδρούποληςΚώστας Αλεξανδρής, καταγγέλλοντας δημόσια το «χάος» που επικρατεί εδώ και 13 χρόνια γύρω από τη διαχείριση των δημόσιων εκτάσεων στον Έβρο.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν πολίτες χωρίς τρακτέρ, χωρίς αγροτικό εξοπλισμό, με μοναδικό εργαλείο… έναν υπολογιστή που διαχειρίζονται 100, 200, ακόμα και 500 στρέμματα δημόσιας γης.

«Νόμιμη» αυθαιρεσία με όχημα την ΠΥΣ 95/75

Η καταγγελία είναι σαφής, η χρήση της ΠΥΣ 95/75 έχει επιτρέψει νομιμοφανείς παραχωρήσεις δημόσιας γης σε πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις από το 2012, η αναγκαία καταγραφή και αναδιανομή των δημοσίων εκτάσεων βάσει του Νόμου 4061 δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στον Έβρο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΑλεξανδρούποληςΚώστας Αλεξανδρής, απευθύνει σαφές και επιτακτικό κάλεσμα για αλλαγή πορείας, ζητώντας τη συγκέντρωση και δημόσια ανάρτηση όλων των παραχωρημένων εκτάσεων στον Έβρο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην αγροτική βάση. Παράλληλα, προτείνει τη διενέργεια διαφανών δημοπρασιών με χαμηλότερο αρχικό τίμημα, ώστε να μην αποκλείονται οι πραγματικοί παραγωγοί από τη διαδικασία.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφορία, θεωρώντας ότι μόνο μέσα από πλήρη διαφάνεια μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του συστήματος. Γι’ αυτό και καλεί δημόσια την πολιτεία να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες με ονοματεπώνυμα και αριθμό στρεμμάτων ανά δικαιούχο, όχι αποσπασματικά και κατά αγρόκτημα, αλλά συνολικά για ολόκληρη την επικράτεια του Νομού Έβρου.

pameevro.gr

Σχετικά Άρθρα

“Φτάνει πια με τις υποσχέσεις – Η Ιεράπετρα βγαίνει μπροστά”

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας,...

Η Συνέντευξη Τύπου του ΑΚΚΕΛ στην ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου

Στην Αίθουσα ΓΕΡΜΑΝΟΣ-D θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 η καθιερωμένη Συνέντευξη...

Νέοι Αγρότες – 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

Υπάρχει μια σιωπηλή ομολογία ήττας κρυμμένη μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη γεωργία. Η...

Αγροτικά προϊόντα: «Πέφτουν» οι τιμές, ενώ το κόστος αυξάνεται

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 – Η...

Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει το ΟΣΔΕ και σκέψεις για μεταβατικό στάδιο στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ το «πάγωμα» του ΟΣΔΕ 2026, με τις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ