email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 27 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Αυξημένες οι δακοπροσβολές στην Κρήτη

Συνάντηση Βουλευτή Α. Ξανθού με φορείς του Ρεθύμνου

«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 27-09-2022

  Συνάντηση για το μείζον θέμα της αυξημένης προσβολής της ελιάς από δάκο και την αναμενόμενη ζημιά στη  φετινή  ελαιοπαραγωγή, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός στην Κυριάννα του Δήμου Ρεθύμνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γ. Κατσανέβας, οι Πρόεδροι των Τ.Κ., Κυριάννας Γ. Μανωλακάκης, Αμνάτου Γ. Κανακάκης, Χαμαλευρίου Δ. Σερλής και ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.Xanthos Dakoktonia Οι εκπρόσωποι των αγροτών περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο και τη διαφαινόμενη δραματική μείωση του εισοδήματος τους, με δεδομένο ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα της περιοχής. Επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διενέργεια και  αποτελεσματικότητα της  δακοκτονίας, ειδικά στην εποχή της  κλιματικής αλλαγής, και εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής νέων μεθόδων. Εκδήλωσαν επίσης την έντονη ανησυχία τους την έλλειψη εργατικών χεριών για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου και γενικά για τη βιωσιμότητα  της ελαιοπαραγωγής  στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η δακοκτονία στη χώρα μας διενεργείται με ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και ότι απαιτούνται μεγάλες τομές στον τρόπο διενέργειας του όλου προγράμματος της δακοκτονίας, με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, με εμπλοκή των ενδιαφερομένων παραγωγών, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου, με μέριμνα και για τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες, με σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την επιστημονική έρευνα και σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Α. Ξανθός δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα με ερώτηση του στη Βουλή το θέμα της αυξημένης φετινής προσβολής της ελιάς από το δάκο και των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή στο Νομό Ρεθύμνου.

sedik.gr

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Ανδριανός: Τα Επιμελητήρια αποτελούν πολύτιμο θεσμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής περιφέρειας

Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου,...

Σκοινάς στο ΕΡΤnews: Μεγάλο πακέτο αγροτικών πληρωμών τη Δευτέρα – Εντός των επόμενων ημερών και τα 20 εκατ. ευρώ ενίσχυση στους ρυζοπαραγωγούς

Την έναρξη ενός νέου κύκλου πληρωμών προς τους παραγωγούς προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Πλήρης επιβεβαίωση – μπείτε να δείτε τις παρτίδες πληρωμής

Τα ποσά που θα λάβουν οι Έλληνες παραγωγοί κατά την επερχόμενη πληρωμή όποτε αυτή...

Χ. Ζεϊμπέκ:  «Άλλη μία αθέτηση υπόσχεσης της κυβέρνησης προς τους αγρότες – Δεν άνοιξε ούτε στις 22 Ιουνίου το ΟΣΔΕ 2026»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο με υποσχέσεις που...

Κίνδυνος να χαθούν οριστικά τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια για Ελαιουργικούς Φορείς

Στο κοινοβούλιο φέρνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης τις...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ