email:

[email protected]

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Επικοινωνία

[email protected]

Αποζημίωση 100% για τις ζημιές από τον καύσωνα στο σταφύλι στην Κρήτη

Ερώτηση για τις ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα στην παραγωγή σταφυλιού και συνολικά στην αγροτική παραγωγή της Κρήτης κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω

«Το έντονο φαινόμενο του καύσωνα της περιόδου τέλος Ιούλη – πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, με υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις τους 45οC, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, ακόμα σε ελιές και σε κηπευτικές καλλιέργειες σε όλη την Κρήτη. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε υπάρξει και τις τελευταίες μέρες του Ιούνη.

Χιλιάδες τόνοι διάφορων ποικιλιών επιτραπέζιου και μη σταφυλιού καταστράφηκαν σε περιοχές όπως της Μεσαράς, του Προφήτη Ηλία και συνολικά της επαρχίας Τεμένους, του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Μαλεβιζίου. Οι καταστροφές στην παραγωγή σταφυλιού κυμαίνονται από το 30% ως και το 100% της παραγωγής, ανά παραγωγό, ενώ θα φανούν και το επόμενο διάστημα επιπλέον ζημίες, αφού τα σταφύλια έχουν “βράσει” και πιθανόν μεγάλο μέρος της παραγωγής που έχει απομείνει να κριθεί ως μη κατάλληλο για εξαγωγή. Ήδη οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όχι μόνο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αλλά έχουν καταβάλει ήδη μεγάλα ποσά ή έχουν χρέη για τα καλλιεργητικά έξοδα.

Παρά το ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν αρχίσει τις καταγραφές, υπάρχει αγωνία από τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών αυτών για το αν ο ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει τη διαδικασία αποζημιώσεων, με δεδομένο ότι πάντα αυτές καθυστερούν και δίνεται πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το ύψος της καταστροφής.

Αυτές οι καταστροφές έρχονται να επιδεινώσουν, ακόμα περισσότερο, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της σκληρής αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, του τεράστιου κόστους των καλλιεργειών, της άγριας φορολογίας και των χαρατσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της GAIA-Επιχειρείν, κ.ά), του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες.

Παίρνοντας υπόψη τις διεκδικήσεις και τις ανησυχίες των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων, 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν, για την έγκαιρη, δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών; Πότε σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών;
  • Τι πρόκειται να κάνουν, για το πάγωμα κάθε οφειλής (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτών και την απαλλαγή από τη φετινή ασφαλιστική εισφορά;
  • Πώς αλλιώς προτίθενται να προχωρήσουν σε έκτακτη ενίσχυση του εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών;
  • Πότε θα αλλάξουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες;».

Σχετικά Άρθρα

Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα: Πρωταθλητές στη… γκρίνια και στις αποζημιώσεις

Πήραν τα μισά λεφτά του ΕΛΓΑ αλλά και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι και θα...

10 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη-ιδού τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα

Πνέουν μένεα αγρότες και κτηνοτρόφοι στο νησί με την κατατστροφική πολιτική στα θέματα του...

Αλλάζουν και πάλι τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Πάλι αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης...

ΑΤΕ Bank: “Σβήνονται” χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε αγρότες δανειολήπτες

«Λύση» στην δικαστική περιπέτεια πρώην αγροτών δανειοληπτών ήλθε να δώσει σημαντική απόφαση που εκδόθηκε...

“Έσπασε τη μπάνκα” η Κυβέρνηση με τις αυξήσεις στις συντάξεις ΟΓΑ-έδωσε 40 ολόκληρα ευρώ

Ούτε 1,5 ευρώ την ημέρα η αύξηση που στις συντάξεις άγγιξε τα 40 ευρώ...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here