email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Από τον ΕΛΓΑ σήμερα ξεκίνησε η… βροχή πληρωμών

Σήμερα επί πλέον προκαταβολές 26,2 εκατ. ευρώ στους πληγέντες από Daniel και Elias

Αυγενάκης: Με συνέπεια υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους αγρότες της Θεσσαλίας

Μετά από συνεργασία που είχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνεπείς προς τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, ανακοίνωσαν την καταβολή των υπολοίπων προκαταβολών κατά μία ημέρα νωρίτερα από το αρχικώς ανακοινωθέν.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει, σήμερα, Πέμπτη, 21η Δεκεμβρίου 2023 και μετά τις 12:00 μμ. νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκ. €, στους αγρότες των Π.Ε. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας,  των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν προκαταβολές για τις καλλιέργειές τους κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

Ο ΕΛ.Γ.Α. επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει την σταδιακή σύνταξη πορισμάτων, για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο στην αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024, να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, υλοποιώντας την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη των πληγέντων και επιτάχυνση της προσπάθειας για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία και να δώσουμε και πάλι πνοή στην περιοχή και ελπίδα στους πληγέντες».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ως προκαταβολές αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί :

–           107,5 εκατ. ευρώ  σε 24.000  γεωργούς και

–           16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 κτηνοτρόφους.

Μαζί με τις σημερινές καταβολές τα ποσά των προκαταβολών ανέρχονται σε 150,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ

Επίσης το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει την αποζημίωση με 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, των παραγωγών που δεν είχαν νομική υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών).

Σχετικά Άρθρα

ΑΑΔΕ: Έναρξη υποβολής ενδικοφανών προσφυγών για παρεμβάσεις αγροτικής ενίσχυσης ετών 2024 και 2025

Τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή για την ψηφιακή υποβολή ενδικοφανών προσφυγών από τους δικαιούχους...

ΑΚΚΕΛ: Υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης του ελληνικού συστήματος αγροτικών πληρωμών;

Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις τώρα Τρεις επίσημες καταγγελίες του ΑΚΚΕΛ στην DG AGRI και σοβαρά ερωτήματα για...

«Μπλόκο» της Κρήτης στις αυθαίρετες διεκδικήσεις του Δημοσίου για Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες

Ομόφωνο «όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο που απαιτεί νομοθετικές τομές, 12μηνη παράταση για το...

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Κλιματικής Αλλαγής ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Υποστήριξης της Κρήτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή ενισχύει τη δημόσια παρουσία...

Ερώτηση στη βουλή για τα λάθη του Κτηματολογίου κατέθεσε ο Μ. Χνάρης

Την εσφαλμένη και την παράνομη ανάρτηση του Κτηματολογίου στην Κρήτη και ιδίως στο Ρέθυμνο,...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ