email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Από τα Big Data στα χωράφια της Κρήτης: Επιστήμονες και αγρότες συζητούν για το νερό και το κλίμα

Το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας είναι ότι η κλιματική προσαρμογή της γεωργίας δεν αποτελεί πλέον μια μελλοντική πρόκληση αλλά μια άμεση ανάγκη.

Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής σε μια εποχή κλιματικής αβεβαιότητας, λειψυδρίας και αυξανόμενων πιέσεων στους φυσικούς πόρους θα βρεθεί στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Με θέμα «Νερό ·Τροφή ·Κλίμα: Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Υπαίθρου της Κρήτης στο Παγκόσμιο Γίγνεσθαι με όρους Ανθεκτικότητας και Αειφορίας», η εκδήλωση φέρνει στο ίδιο τραπέζι ερευνητές διεθνούς κύρους, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, επιχειρώντας να μεταφέρει τη γνώση από τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα στην καθημερινότητα του κρητικού αγρότη.

Σε μια συγκυρία όπου η διαχείριση των υδάτινων πόρων εξελίσσεται σε κρίσιμο αναπτυξιακό και ενεργειακό ζήτημα για την Κρήτη, η ημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει λύσεις που αφορούν την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, τη χρήση ευφυών συστημάτων καλλιέργειας και τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του νερού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγηση του καθηγητή Νικόλαου Νικολαΐδη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αντικείμενο την αγροτική ανάπτυξη και την αειφορία υπό το πρίσμα της κλιματικής προσαρμογής, καθώς και η παρουσίαση του αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιου Ατσαλάκη, ο οποίος θα αναλύσει πώς τα Big Data και τα συστήματα πρόβλεψης μπορούν να συμβάλουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων για το κλίμα, το νερό και την παραγωγή τροφίμων.

Παράλληλα, ο Αριστείδης Σταματάκης από το Ινστιτούτο Max Planck της Κολωνίας θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας είναι ότι η κλιματική προσαρμογή της γεωργίας δεν αποτελεί πλέον μια μελλοντική πρόκληση αλλά μια άμεση ανάγκη. Η επάρκεια νερού, η ασφάλεια τροφίμων και η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στη γεωργία συνθέτουν ένα νέο πλαίσιο για την ύπαιθρο της Κρήτης, όπου η επιστήμη, η τεχνολογία και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων καλούνται να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι της παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση για τον σχεδιασμό μιας ανθεκτικής Κρήτης απέναντι στις προκλήσεις του νερού, της ενέργειας, της αγροδιατροφής και της κλιματικής αλλαγής.

energymag.gr

Σχετικά Άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 για απάτη 2,5 εκατ. ευρώ με επιδοτήσεις

Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα, έχουν οδηγηθεί από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι...

Ερώτηση Σαρακιώτη για την απώλεια ευρωπαϊκών πόρων που θα κατευθύνονταν στον ελαιοκομικό τομέα

Τα προβλήματα χρηματοδότησης των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) εξαιτίας της απώλειας ευρωπαϊκών πόρων, τα...

«Περί προτεραιοτήτων…»

Η ΠΟΓΕΔΥ και οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη και ακατανόητη πρόθεση της...

Νέο «Ανακαινίζω» – Υπολογίζεται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 25.000 σπίτια

Εντός των επόμενων ημερών ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω». Αφορά κλειστά...

Κρασί: Γιατί είναι ακριβό όταν σερβίρεται στα εστιατόρια – Μήλον της Έριδος οι πολλαπλασιαστικοί συντελεστές

Κάθε άλλο παρά καταλαγιάζουν οι απορίες σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της τιμής των φιαλών...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ