email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Απαράδεκτο μεγάλη μερίδα αγροτών να είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Την δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη, στηλιτεύουν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, αν και οι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα, καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο, τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και στο κομμάτι των εργοσήμων. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες με τα εργόσημα για κάποιες εργασίες (π.χ. ψεκασμούς κ.α.). Ως εκ τούτου το σύστημα βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα, αναγνωρίζοντας τον αγρότη ως οφειλέτη και ανασφάλιστος. Η ταλαιπωρία δε των ανθρώπων αυτών που καταλήγουν στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρουν την ασφαλιστική κάλυψη, είναι τεράστια.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει ότι οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κλπ), σημειώνοντας ότι το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας ούτως ώστε να μην μένει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει για τους αγρότες που εμφανίζονται χωρίς υπαιτιότητά τους, ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας.

Σχετικά Άρθρα

Στα όριά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι: Κόστος, ζωονόσοι και λειψυδρία «γονατίζουν» την παραγωγή – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, με αγρότες και κτηνοτρόφους να δίνουν μάχη...

Αμειβόμενη μαθητεία στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ στον κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και ώρα 14.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20...

Αγροτικό «πακέτο» 1,14 δισ. €

Ιταλικό αγροτικό «πακέτο» 1,14 δισ. €, ενώ στην Ελλάδα οι αγρότες περιμένουν • Κτηνοτροφία, σιτηρά...

ΔΕΘ: Στο επίκεντρο των εξαγγελιών οι αγρότες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ» Η κυβέρνηση σχεδιάζει πακέτο μέτρων, εστιάζοντας στην ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων –...

Η Λέσβος ξεμένει από κτηνιάτρους και κοπάδια

Νέα κρούσματα καταγράφονται σε Πετρί, Μόλυβο και Βαφειό. Στις 70 ανέρχονται πλέον οι ενεργές...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ