email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Οι νέοι diesel κινητήρες της Toyota «καίνε» μαγειρικό λάδι

Προ των πυλών βρίσκονται τα πρώτα οχήματα της Toyota που θα καταναλώνουν παραφανικό ντίζελ, το οποίο θα μπορούσε να σώσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Να δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης επιθυμεί η Toyota, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία στα μοτέρ που καταναλώνουν diesel.

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία, τα πιο σκληροτράχηλα μοντέλα της γκάμας της, Land Cruiser και Hilux, θα μπορούν να καταναλώσουν το συνθετικό παραφινικό ντίζελ με την «ετικέτα» HVΟ100. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καύσιμο που παράγεται 100% από ανανεώσιμες πρώτες ύλες, όπως είναι το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Το HVO100 συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας EN 15940 για το παραφινικό ντίζελ, ενώ έχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κετανίου, κάτι που σημαίνει ότι το καύσιμο αναφλέγεται γρηγορότερα απ’ ότι το συμβατικό ντίζελ, όπως και πολύ μικρή περιεκτικότητα σε θείο.

Όσον αφορά την παραγωγή του, για αυτή χρησιμοποιούνται είτε φυτικά έλαια, όπως το κραμβέλαιο (λάδι ελαιοκράμβης) και το φοινικέλαιο, είτε πρώτες ύλες με βάση τα απόβλητα (π.χ χρησιμοποιημένο λάδι).

Σύμμαχος της Toyota σε αυτή την προσπάθειά της, αποτελεί η συνεχής αύξηση του αριθμού πρατηρίων που υποστηρίζουν τον ανεφοδιασμό με παραφινικό diesel. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν περί τα 1.000 πρατήρια, και κυρίως σε Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ολλανδία.

Επιπροσθέτως, όσο αυξάνεται η ζήτηση για παραφινικό ντίζελ, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η παραγωγή του, με απώτερο στόχο το 2030 να παράγονται περί τους 15,5 εκ. τόνους HVO100.

Όσον αφορά την οδηγική εμπειρία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που καταναλώνουν HVO100 δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν κάποιο διαφορετικό οδηγικό προφίλ.

Απλά απαιτούνται ορισμένες μικρής έκτασης μετατροπές στο σύστημα έγχυσης καυσίμου, ώστε να εισάγεται στον θάλαμο καύσης περισσότερο καύσιμο, μιας και το HVO100 είναι λιγότερο πυκνό από το τυπικό ντίζελ.

Σημειώνεται ότι ένα όχημα που υποστηρίζει το ΗV100 μπορεί επίσης να «κάψει» και συμβατικό ντίζελ.

Όπως ανακοινώνει, τέλος, η Toyota, η παραγωγή των πρώτων Land Cruiser και Hilux που θα είναι συμβατά με το παραφινικό ντίζελ θα ξεκινήσει το πρώτο τετράμηνο του 2023. Θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της μάρκας στη Νότια Αφρική και θα προορίζονται αποκλειστικά για τη Δυτική Ευρώπη.

carandmotor.gr

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη – λιομάζωμα: Εργάτες γης με το σταγονόμετρο – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, την ώρα...

Tο φαινόμενο της Ερημοποίησης: Επιπτώσεις και μέτρα καταπολέμησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2η ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών

2η ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη...

Σχοινάς: Kοντά σε μια συμφωνία που θα καλύπτει τη σχέση μεταξύ εισοδήματος και επενδύσεων, τη βοήθεια στους μικρούς αγρότες και στην απλοποίηση των διαδικασιών

ΔΗΛΩΣΗ ΥπΑΑΤ Μαργαρίτη Σχοινά κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας...

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Βρέθηκε απαγχονισμένος 60χρονος κτηνοτρόφος, τα προβλήματα με την ασθένεια των προβάτων του

Τραγωδία σημειώθηκε στην Πηνειάδα Τρικάλων, όπου ένας 60χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας τριών παιδιών, εντοπίστηκε νεκρός...

Οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης για την προστασία του ελαιολάδου από επιμολύνσεις ορυκτελαίων

Με αφορμή την έναρξη της ελαιοσυλλογής, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ