email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Οι τέσσερις προϋποθέσεις αίτησης μέσω Taxisnet για το επίδομα ρεύματος

Το «μάρμαρο» της ενεργειακής κρίσης πληρώνουν εδώ και πολλούς μήνες οι Έλληνες. Και το πληρώνουν με πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος που εξανεμίζουν το ήδη κατακερματισμένο οικογενειακό εισόδημα. Η κυβέρνηση μπροστά στον σκόπελο της ακρίβειας, αν και σχετικά αργά, προχώρησε σε ένα πακέτο παρέμβασης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοινώνοντας επίδομα ρεύματος που φτάνει έως και τα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το επίδομα θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και φτάνει στα 600, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα (αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και θα έχει 4 προϋποθέσεις για τη λήψη του.

Συνοπτικά και πριν προχωρήσουμε στην χαρτογράφησή του, το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet. Η πληρωμή του θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και θα είναι συνάρτηση μίας πράξης (μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας). Θα επιδοτείται το 60% της αύξησης που έχετε δει στον λογαριασμό ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Οι 4 προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ρεύματος

Ο δικαιούχος, για να κάνει αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τα εξής κριτήρια:

Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
Ο λογαριασμός ρεύματος που του έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν οι καταναλωτές, πως για την επιστροφή χρημάτων, θα έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για τους καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Επίσης, τονίζεται, πως τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει στην αίτησή του ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται αυτόματα οι σχετικές πληροφορίες από τον εκάστοτε πάροχο.

Ποιοι δεν θα πάρουν επίδομα έως 600 ευρώ για το ρεύμα
Εκτός αναδρομικής επιδότησεις ενδεχομένως να μείνουν όσοι ανήκουν στα παρακάτω παραδείγματα:

Ο κίνδυνος με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα: Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.
Το όνομα στον λογαριασμό: Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, τι συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, ένας αριθμός παροχής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη και όχι στο όνομα του ενοικιαστή. Θα χάσει την επιδότηση;
Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα

Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.
Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.
Υπολογίστε μόνοι την επιστροφή που θα πάρετε
Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει εως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Έτσι θα γίνεται η αίτηση με κωδικούς Taxisnet
Τα στοιχεία, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα υπάρχουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου βάζοντας μόνο τους κωδικούς σας Taxisnet. Oι χρεώσεις θα μπαίνουν από τους παρόχους ρεύματος.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Σχετικά Άρθρα

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 1,4 εκατ. ευρώ σε 866 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων έτους 2017

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην εξόφληση εκκρεμοτήτων του 2017, συνολικού ύψους 1,374...

Boρίδης: Δεν υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η αντιπολίτευση επενδύει γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤnews,...

Πόσο θα κοστίσει τον χρόνο η δομή μεταναστών στην Αγυιά – Οι όροι της σύμβασης

Το ποσό των 180.000 ευρώ ετησίως θα καταβάλλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η κατάσταση με το Ελαιοκομικό Μητρώο

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Τομεάρχη Β. Κόκκαλη Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ