email:

info@agrocretanews.gr

Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Στην Καλιφόρνια χρησιμοποιούν κουκουβάγιες αντί για εντομοκτόνα

Μια νέα προσέγγιση στην κατεύθυνση της βιολογικής γεωργίας εφάρμοσαν πολλοί καλλιεργητές αμπελώνων μετά από έρευνα που έκαναν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Humboldt στην Καλιφόρνια που πρότειναν μια πιο φυσική προσέγγιση χρησιμοποιώντας κουκουβάγιες αντί να στραφούν σε τρωκτικοκτόνα για να αποτρέψουν τα παράσιτα.

Οι ερευνητές ερεύνησαν 75 οινοποιεία στην κοιλάδα της Νάπα και τα τέσσερα πέμπτα χρησιμοποιούν τώρα φωλιές κουκουβάγιας και παρατηρούν μεγάλη διαφορά στον έλεγχο των τρωκτικών.

Το πείραμα αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας ερευνητικής μελέτης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Matt Johnson του Τμήματος Άγριας Ζωής του πανεπιστημίου. Η τρέχουσα ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών Laura Echávez, Samantha Chavez και Jaime Carlino, τοποθέτησε 300 κουτιά φωλιών κουκουβάγιας σποραδικά μέσα στους αμπελώνες στην κοιλάδα Napa. 

Οι ερευνητές ερεύνησαν 75 οινοποιεία στην κοιλάδα της Νάπα και τα τέσσερα πέμπτα χρησιμοποιούν τώρα φωλιές κουκουβάγιας και παρατηρούν διαφορά στον έλεγχο των τρωκτικών τους. Οι κουκουβάγιες του αχυρώνα έχουν μια περίοδο φωλιάς τεσσάρων μηνών, κατά την οποία περνούν περίπου το ένα τρίτο του χρόνου τους κυνηγώντας στα χωράφια. Μία οικογένεια με κουκουβάγιες μπορεί να φάει έως και 1.000 τρωκτικά κατά τη διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης ή περίπου 3.400 σε ένα μόνο έτος.

Πηγή: giorgoskatsadonis.blogspot

(Της Βασιλίκας Σαριλάκη – hotshot.gr)

Σχετικά Άρθρα

Συναντήσεις, μηνύσεις και στο βάθος… καλοκαιρινές κινητοποιήσεις

Μαζική ήταν η συμμετοχή κτηνοτρόφων και παραγωγών από ολόκληρη την Κρήτη στην έκτακτη γενική...

ΑΚΚΕΛ: Τούς τελείωσε το παραμύθι με την Κοβέσι, ούτε μηνύσεις, ούτε άρθρο 86, ούτε “απαγορεύεται η έρευνα”

Για μήνες ολόκληρους κάποιοι απειλούσαν ότι “θα μηνύσουν την Κοβέσι στα ελληνικά δικαστήρια”. Το...

ΥΠΑΑΤ: Ξεπέρασαν τους 1.044 τόνους τα τυριά που διακινήθηκαν ελεγχόμενα από τη Λέσβο

Συνεχίζεται ομαλά η ελεγχόμενη διακίνηση τυροκομικών προϊόντων από τη Λέσβο προς την υπόλοιπη χώρα...

Εκλογές τον Ιούλιο για το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης 

Στις «κάλπες» για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα προσέλθουν τα...

Ούτε τροπολογία, ούτε παράταση! Στα Χανιά για το αλαλούμ με την κτηματογράφηση ο πρόεδρος του Κτηματολογίου

Χωρίς παράταση και χωρίς τροπολογία προχωρά ακάθεκτη η διαδικασία κτηματογράφησης στα Χανιά με τα...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ