email:

info@agrocretanews.gr

Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ολοκληρώθηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Λασιθίου με ποσοστό απορρόφησης 98,32%

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε. ΟΤΑ ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Νομού Λασιθίου 2014–2020, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2025, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης 98,32%.

Συνολικά υλοποιήθηκαν 38 έργα (15 έργα δημόσιου χαρακτήρα και 23 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα), με συνολικό κόστος 6.545.729,39 €.

Η δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) ανήλθε σε 4.109.582,46 € (62,78%), ενώ η ιδιωτική συμμετοχή σε 2.436.146,93 € (37,22%).

Η εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη του Τοπικού Προγράμματος για την ένταξη και υλοποίηση έργων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα ανήλθε σε 4.179.750,00 € και επομένως το ποσοστό απορρόφησης του Τοπικού Προγράμματος ανήλθε σε 98,32%, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερα αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος.

Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε αρκετά έργα, με ευθύνη των δικαιούχων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την εξέλιξη της υλοποίησής τους, με αποτέλεσμα τη χαμηλή απορροφητικότητα έως τα τέλη του 2024, τελικά ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι, οδηγώντας σε ένα ιδιαίτερα θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Ν. Λασιθίου είχαν αρχικά ενταχθεί 65 έργα (27 έργα δημόσιου χαρακτήρα και 38 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα), με συνολικό κόστος 9.909.080,38 € και δημόσια δαπάνη 6.612.646,86 €.

Η ένταξη του συνόλου των 65 θετικά αξιολογημένων έργων κατέστη δυνατή λόγω της υπερδέσμευσης δημόσιας δαπάνης ύψους 2.432.896,86 €, η οποία εγκρίθηκε για το Τοπικό Πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από τα 65 έργα, τελικά απεντάχθηκαν 26 έργα (11 δημόσια και 15 ιδιωτικά), συνολικού κόστους 2.832.359,63 € και δημόσιας δαπάνης 1.749.645,39 €, λόγω αδυναμίας υλοποίησής τους από τους δικαιούχους.

Το έργο: «Δημιουργία Κέντρου ενημέρωσης για το κλίμα και το περιβάλλον με αποκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Φινοκαλιά», με δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Νικολάου και προυπολογισμό 298.242,31 €, αναμένεται να ενταχθεί για υλοποίηση στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του νέου Τοπικού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ/LEADER 2023-2027 μετά από συνεργασία της Αναπτυξιακής Λασιθίου και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση του Τοπικού Προγράμματος τόσο σε ποσό δημόσιας δαπάνης όσο και σε ποσοστό θα αυξηθεί.

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Ε. ΟΤΑ συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τον αναπτυξιακό της ρόλο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των δημόσιων υποδομών του Νομού Λασιθίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Α.Α.Ε. ΟΤΑ

Ιωάννης Στεφανάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.

radiolasithi.gr

Σχετικά Άρθρα

Στα όριά τους οι αγρότες – Το ράλι τιμών στα λιπάσματα εκτοξεύει το κόστος παραγωγής

Σημαντικές αυξήσεις που ξεπερνούν το 40% καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των λιπασμάτων, μετά...

Δικογραφία σε βάρος έγκλειστου σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, για απάτη με πλαστά παραστατικά σπόρου σποράς

Ο κατηγορούμενος μέσω δύο εταιρειών – «φαντάσματα» εξέδωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας -625.426,29- ευρώ Συνολικά...

Ο έλεγχος της αστυνομίας οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου κτηνοτρόφου

Μετά από έναν τυχαίο έλεγχο το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στο Δήμο Γόρτυνας, ένας...

ΠΟΓΕΔΥ: Γολγοθάς δίχως τέλος στο ΥπΑΑΤ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μακάριου Λαζαρίδη δυστυχώς όχι...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει σοβαρές παρατυπίες στη διαχείριση αγροτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα

Η αναφορά του ΑΚΚΕΛ ενεργοποιεί θεσμικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ Η Επιτροπή Αναφορών (PETI) του...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ