Νέος γύρος κινητοποιήσεων εν αναμονή της Καταβολής Επιδοτήσεων
Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκεται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος των Χανίων, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Η ένταση οφείλεται στην καθυστέρηση και την ασάφεια σχετικά με την καταβολή επιδοτήσεων.
Ο Κώστας Λιλικάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 ότι το κλίμα είναι τεταμένο. Ανέφερε πως «το καζάνι βράζει» καθώς τα προβλήματα αυξάνονται με ταχύτητα. Ο κ. Λιλικάκης τόνισε πως η καθυστέρηση στις πληρωμές έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας.
Μηχανοκίνητο Συλλαλητήριο και Ασάφεια Πληρωμών
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων προγραμματίζει μηχανοκίνητο συλλαλητήριο για την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.
Προσυγκέντρωση: Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις Μουρνιές στις 11:00 το πρωί.
Κατάληξη: Η πορεία θα καταλήξει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Η κινητοποίηση έρχεται εν αναμονή της καταβολής επιδοτήσεων που έχει ανακοινωθεί για τις 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο κ. Λιλικάκης εκφράζει δυσπιστία: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη». Εκτίμησε ότι ακόμα και αν καταβληθούν χρήματα, θα είναι «ψίχουλα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τα κριτήρια της πληρωμής. Ορισμένα κριτήρια που αναφέρονται αφορούν την εξέταση αν οι κτηνοτρόφοι έχουν κόψει γάλα, έχουν λάβει τροφές ή έχουν κόψει κρέας. Οι πληρωμές για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης έπρεπε να είχαν πιστωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου.
Αύξηση Κόστους Παραγωγής και Εγκατάλειψη
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν βγαίνει στους δρόμους, στα μπλόκα για χόμπι». Στηλίτευσε το αυξημένο κόστος παραγωγής που καθιστά τη γεωργία μη βιώσιμη.
Κόστος Καλλιέργειας: Το κόστος για λιπάσματα, αγροεφόδια, νερά, ελαιόπανα και ραβδιστικά έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια.
Εγκατάλειψη: Ο κ. Λιλικάκης εκτιμά ότι στον Αποκόρωνα τουλάχιστον το 30% των ελαιόδεντρων είναι εγκαταλελειμμένα.
Τιμές: Παρατηρείται μεγάλη διαφορά στην τιμή. Κάθε προϊόν φεύγει από τον παραγωγό με 10 και πωλείται με 50.
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και Αιτήματα
Ο κ. Λιλικάκης αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα μεγαλύτερα». Παρακολουθώντας την εξεταστική επιτροπή, σχολίασε πως μοιάζει με «τσίρκο χωρίς ακροβάτες, μόνο με κλόουν».
Επανέλαβε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά:
Οι ενισχύσεις να δίνονται στους πραγματικούς παραγωγούς.
Οι ενισχύσεις να είναι συνδεδεμένες με το προϊόν.
Διαβεβαιώσεις για πληρωμές είχε δώσει ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι κάποια χρήματα θα καταβληθούν τέλη του μήνα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν γνώριζε τα κριτήρια. Η κυβέρνηση δεν συζητά το αίτημα για σύνδεση των ενισχύσεων με το προϊόν.
Η Γενική Συνέλευση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει την τελική μορφή των κινητοποιήσεων.
Πηγή: zarpanews.gr, daynight.gr