email:

info@agrocretanews.gr

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Κρήτη – δασικοί χάρτες: Κίνδυνος να χαθούν ακίνητα “φιλέτα” … εξαιτίας των χαρουπιών

Τον κίνδυνο τον κίνδυνο να χαθούν τεράστιες περιουσίες και μάλιστα σε περιοχές φιλέτα της Ανατολικής Κρήτης λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες αλλά και σε συνδυασμό με την κατάρτιση του κτηματολογίου, επεσήμανε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, πρώην αυτοδιοικητικό στέλεχος και Νομικός.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη το πρόβλημα έγκειται σε μία εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η χαρουπιά, δέντρο που υπάρχει σε πολλές περιουσίες στην Κρήτη, αποτελεί δασικό είδος ωστόσο η εγκύκλιος αυτή δεν διευκρινίζει ότι δασικό είδος θεωρείται η χαρουπιά που δεν καλλιεργείται δηλαδή η άγρια. Σε περιπέτειες όμως μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες που έχουν ήμερες χαρούπιες και αυτό διαλύει ουσιαστικά τον πολίτη.

Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη είναι να υπάρξει και δευτεροβάθμια κρίση από την επιτροπή και να αλλάξει η εγκύκλιος με μαζική αντίδραση των φορέων της Κρήτης, με την συμμετοχή βέβαια και της Περιφέρειας.

Οι επιτροπές που συνεδριάζουν για να εξετάσουν τις αντιρρήσεις, έχουν περιορισμένο αριθμό και περιορισμένα μέσα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην προχωρούν καν σε αυτοψία. “Είναι αρκετοί εκείνοι άλλωστε που έχουν ήδη χάσει την περιουσία τους διότι δεν προχώρησαν υποβολή αντίρρησης, για οικονομικούς λόγους” είπε ο κ. Κουκιαδάκης.

Χαρακτηριστική ήταν παρέμβαση ενός πολιτικού μηχανικού από το Λασίθι ο οποίος υποστήριξε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας στην Κρήτη όμως με αυτόν τον τρόπο, καθιστώντας δηλαδή δασικές, εκτάσεις που ανήκουν σε πολίτες, σύντομα θα βρεθεί να είναι ιδιοκτήτης του 50% των εκτάσεων πού χαρακτηρίζονται ως δασικές.

ekriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Π.Ε. Χανίων: Λήξη προγράμματος δακοκτονίας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί...

Ελαιοτριβεία στην Κρήτη: Τι πρέπει να προσέξεις στην τιμή του δικαιώματος και την οξύτητα

Οδηγός για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης Με το ελιομάζωμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τον...

Αγροτικές ενισχύσεις: Το 1/3 των παραγωγών της Κρήτης έχει οριστικοποιήσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ – Ταλαιπωρία και ουρές στα ΚΥΔ

Ελάχιστες οι πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων – Ατελείωτες ουρές στα ΚΥΔ, με παραγωγούς να...

Electric Summit & Expo 2026: Η ηλεκτρική οικονομία συναντιέται στις 27 & 28 Νοεμβρίου  

Για την κίνηση, για το σπίτι, για την επιχείρηση, το ρεύμα γίνεται το νέο...

Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή: «Σε κρίσιμο σημείο η ελληνική αμπελουργία – Κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού και απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης»

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα ολοένα εντονότερα διαρθρωτικά προβλήματα που απειλούν τη...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ