email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

ΕΒΟΛ – Να ενσωματώνονται όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια

«Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και κτηνοτρόφων, η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση, η άποψη και η θέση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ) είναι, η εν λόγω ρύθμιση να είναι συνολική και να ενσωματώνει όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή, στον οποίο ανήκουν και όχι να καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή.

Εάν εφαρμοσθεί η εν λόγω ρύθμιση, ως αυτή έχει, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά θα επιλύσει. Τούτο διότι θα επιφέρει ανισότητες και αδικίες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, καθώς θα διαμορφώσει μία κατάσταση δύο ταχυτήτων στην αποπληρωμή των κόκκινων δανείων.

Κρίνεται αναγκαίο να επανεξετασθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να νομοθετηθεί μία δίκαιη, αντικειμενική και βιώσιμη λύση για τη συνολική και όχι μερική ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, ανεξαρτήτως του διαχειριστή ή του fund, στην κυριότητα των οποίων έχουν επέλθει. Επιπρόσθετα να δοθεί η δυνατότητα επαναγοράς των κόκκινων δανείων από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε μια λογική τιμή, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το 20%, επί της τιμής εξαγοράς των τραπεζικών δανείων από διαχειριστές και funds.

Ακόμη να εξαντληθεί από την Πολιτεία η δυνατότητα ρύθμισης στους δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφους εγγυημένων δανείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βίωσαν και βιώνουν πολλαπλές κρίσεις. Κυρίως στη Θεσσαλία τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Προβλήματα όπως ενεργειακή κρίση, πυρκαγιές, πλημμύρες, πανδημίες στην κτηνοτροφία τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας με μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην ανάκαμψη του».

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΘΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει τη διαπίστευση του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

Στην επαναφορά της διαπίστευσης του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως Γενική...

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Η γη της Κρήτης ανήκει στους Κρητικούς-ΔΣ και Γενική Συνέλευση

Ανακοίνωση από την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Σήμερα 1/08/26 κάναμε συμβούλιο το Δ.Σ του κτηνοτροφικου...

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών επιχειρήσεων

Το τοπίο των διεθνών αγορών συνιστά ένα «εμπόλεμο» περιβάλλον, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, με πολλές απρόβλεπτες...

Παράδοση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης σε πυρόπληκτους και πυροσβέστες από τον Δήμο Μυλοποτάμου

Περισσότερες από 1.200 μερίδες ζεστού φαγητού, καθώς και εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωση μέσα σε...

Μ. Σχοινάς στην Άνδρο για τον Ι. Παλαιοκρασσά:«Τον θυμόμαστε ως παράδειγμα δημόσιου άνδρα που υπηρέτησε με ήθος και ευθύνη»

Τη σπουδαία πολιτική και ευρωπαϊκή παρακαταθήκη του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ