email:

info@agrocretanews.gr

Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Δύο τσομπανόσκυλα αντιμετωπίζουν 8 λύκους – Εντυπωσιακό βίντεο

Δύο τσομπανόσκυλα αντιμετωπίζουν 8 λύκους

Δύο σκύλοι φύλακες έρχονται αντιμέτωποι με μια αγέλη λύκων, όχι όμως για να προστατεύσουν το κοπάδι τους

Από τη μία πλευρά δύο αρσενικά ποιμενικά σκυλιά του Abruzzo, από την άλλη μια ομάδα έως και οκτώ λύκων. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές των εντυπωσιακών εικόνων που απαθανάτισε τις τελευταίες εβδομάδες ο ζωολόγος Paolo Forconi στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Abruzzo και οι οποίες σύντομα έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κοινοποιήσεις και σχόλια.

Με μια πρώτη ματιά, για πολλούς η ερμηνεία του τι συνέβη μπορεί να φαίνεται απλή: τα δύο σκυλιά υπερασπίστηκαν το κοπάδι τους από μια απόπειρα επίθεσης λύκων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος ο Forconi στο il Dolomiti, είναι εντελώς διαφορετική: στην προκειμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα, τα σκυλιά δεν αντιμετώπισαν τους λύκους για να προστατεύσουν ένα κοπάδι, αλλά τους πλησίασαν για να προσπαθήσουν να «κλέψουν» τη λεία τους.

“Οι λύκοι”, λέει ο ειδικός στο il Dolomiti, “κοιμόντουσαν αφού είχαν φάει. Ορισμένα βοσκοτόπια του Abruzzi έχουν μάθει να ακολουθούν τα ίχνη των σαρκοφάγων ζώων προκειμένου να φάνε τα υπολείμματα της λείας τους, και αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση”.

Τα δύο σκυλιά, ακολουθώντας τα ίχνη της λείας των λύκων, πλησίασαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια αγέλη οκτώ σαρκοφάγων. Σε εκείνο το σημείο, τα δύο ζώα σταδιακά πλησίαζαν και απομακρύνονταν από τα υπολείμματα του θηράματος, ερχόμενα κάθε φορά αντιμέτωπα με τους λύκους.

”Τα σαρκοφάγα παρενέβησαν όταν τα δύο ποιμενικά σκυλιά πλησίασαν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το θήραμα”, συνεχίζει ο Forconi, και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν για πρώτη φορά για περίπου 100 μέτρα.

Στη συνέχεια οι λύκοι επέστρεψαν για να ξεκουραστούν, αλλά λίγο αργότερα οι δύο σκύλοι Maremmano προσπάθησαν να πλησιάσουν για δεύτερη φορά, απωθούμενοι και πάλι’. Μετά από αυτή την τελευταία προσπάθεια, για να αποφύγουν ίσως τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης, τα δύο σκυλιά απομακρύνθηκαν οριστικά.

Ο στόχος των λύκων ήταν απλώς να απομακρύνουν τα σκυλιά από το θήραμά τους, καταλήγει ο ειδικός, δεν υπήρχε καμία διάθεση να επιτεθούν στους σκύλους φύλακες, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους, διακινδυνεύοντας να τραυματιστούν.

Όσο τα ποιμενικά σκυλιά κρατούσαν τις αποστάσεις τους, οι λύκοι αδιαφορούσαν πλήρως. Πρόκειται για μια στάση βαθύτατα διαφορετική από την αμυντική στάση που υιοθετούν οι σκύλοι φύλακες όταν προστατεύουν ένα κοπάδι: σε αυτή την περίπτωση τα σκυλιά προσπαθούσαν μάλιστα να γίνουν κατά κάποιο τρόπο αποδεκτά από τους λύκους προκειμένου να φτάσουν στην τροφή”.

Σχετικά Άρθρα

43 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 54 εκτροφές της Λέσβου

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Εντός Μαΐου πληρωμή σε 10 Οικολογικά Σχήματα και 11 συνδεδεμένες του 2025

Αναστάσης Κατσαβός Πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στους παραγωγούς μέσα στο δεύτερο...

Στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ενδοχώρας στοχεύει το νέο Leader

Η πρόσκληση για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα του νέου CLLD/Leader 2023-2027, ενός από τους πιο...

Κοινωνικός Τουρισμός 2026-27: 300.000 επιταγές από 1η Μαΐου – Μέχρι 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένες περιοχές

Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε ότι τα vouchers Κοινωνικού Τουρισμού 2026-27 θα ενεργοποιηθούν από την 1η...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ 2026: Έρχεται η πρώτη πληρωμή για πετρέλαιο έως 30 Απριλίου – Επιστροφές ΕΦΚ, όρια λίτρων και επιδοτήσεις μελισσοκόμων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε τροχιά πληρωμών εισέρχεται ξανά ο αγροτικός κόσμος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ