email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: Πώς αλλάζει το «τοπίο» πληρωμών

Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τη χώρα μας είναι έτοιμη προς εφαρμογή από 1/1/2023, αφού μένουν τα τυπικά για να εγκριθεί και επίσημα από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής επιτροπής εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ποιες είναι οι πιο ουσιαστικές αλλαγές;

Η πιο ουσιαστική αλλαγή είναι ότι καταργείται το λεγόμενο «Πρασίνισμα» (όπως συνηθίζεται να λέγεται μέχρι σήμερα) ως προς το κομμάτι των ενισχύσεων, ενώ οι υποχρεώσεις της προηγούμενης ΚΑΠ, ως προς την καλλιέργεια παραμένουν. Με απλά λόγια, χάνεται απευθείας το 30% της ενιαίας ενίσχυσης και για να το ανακτήσει αυτό κάποιος θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιο ή κάποια από τα οικολογικά σχήματα, όπως αυτά αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο. Στην πράξη, αυτό που βλέπουμε είναι πως δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί το ποσοστό αυτό, εκτός και αν οι παραγωγοί παράγουν ή θα παράγουν βιολογικά προϊόντα (και θα πληρώνονται μετά την πιστοποίηση αυτών), οι οποίοι πάντως δεν είναι και η πλειοψηφία.

Κάθε χρόνο από τον Πυλώνα Ι οι άμεσες ενισχύσεις φθάνουν το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ ορίζει πως το 25% των πόρων (460 εκατ. € περίπου) θα πρέπει να οδηγείται προς τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes).

Επίσης θα δούμε τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης να συγκλίνουν προς τις παρακάτω μέσες τιμές:

Αρόσιμα 21,5€
Δενδρώδεις 27€
Βοσκότοποι 17,6€
Είναι πολύ πιθανό τα πρώτα δύο χρόνια να δούμε λίγο υψηλότερες τιμές στη βασική ενίσχυση από χρήματα που θα περισσέψουν από τη μη εφαρμογή ορισμένων οικολογικών σχημάτων.

Εδώ να σημειωθεί πως μέχρι το 2026 όλα τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης θα συγκλίνουν προς τις παραπάνω τιμές, είτε αυτά που κατέχουν οι παραγωγοί είναι πολύ υψηλά, είτε πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, οι έλεγχοι καλλιεργειών αυστηροποιούνται. Η δορυφορική παρακολούθηση των καλλιεργειών γίνεται πιο εντατική, ενώ όλοι οι παραγωγοί θα μπορούν να ελεγχθούν πλέον αν και κατά πόσο καλλιέργησαν ότι τελικά δήλωσαν στις ετήσιες δηλώσεις καλλιέργειας τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καλό είναι να ενημερώνονται για όλα τα παραπάνω από τους συνεργάτες τους γιατί θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Του Γιάννη Περουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Ο Αθανάσιος Καββαδάς νέος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την ένταξη του βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ, Αθανάσιου Καββαδά στο κυβερνητικό σχήμα ως νέος...

Αυτοκτόνησε 57χρονος αγρότης λόγω οικονομικών προβλημάτων

Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία στο Κιλκίς,  καθώς ένας 57χρονος αγρότης, ιδιαίτερα...

Β. Κόκκαλης: «Αποτυχία της κυβέρνησης οι καθυστερήσεις στις αγροτικές ενισχύσεις»

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα των καθυστερήσεων στις αγροτικές ενισχύσεις ο βουλευτής Λάρισας του...

Ηράκλειο: Τέλη Μαΐου έτοιμος ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών

«Η Κρήτη θα ζήσει χρόνια ακόμα με το μεταναστευτικό… Ευαγγελία Καρεκλάκη «Το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να απασχολεί την Κρήτη για...

Αναφορά ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελοπαραγωγοί για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση στο Ηράκλειο

Αναφορά για τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την ΚΟ ΚΚΕ Ηρακλείου Αναφορά για...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ