email:

info@agrocretanews.gr

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Εισαγγελική παρέμβαση για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Έρευνα πιθανή διακίνηση άρρωστων ζώων

• Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Λαμπ. Τσιόγκας, ζητά επείγουσα προκαταρτική εξέταση στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας για την τήρηση των μέτρων και την ασφάλεια της αγροδιατροφικής αλυσίδας

Σε φάση έντονης ανησυχίας για τη διασπορά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλίας παρεμβαίνουν δυναμικά. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κ. Λάμπρου Τσιόγκα, διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρτικής εξέτασης στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και αν υπάρχει κίνδυνος να έχουν διοχετευθεί στην αγροδιατροφική αλυσίδα άρρωστα ζώα ή προϊόντα.

Έρευνα για τήρηση μέτρων και ευθύνες

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ζητείται από τους εισαγγελείς πρωτοδικών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας να ερευνήσουν εάν οι αρμόδιες κτηνιατρικές και διοικητικές αρχές εφάρμοσαν εγκαίρως και πλήρως τα μέτρα που προβλέπονται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Η έρευνα θα εξετάσει επίσης εάν υπήρξαν παραλείψεις ή αμέλειες που μπορεί να συνέβαλαν στη διασπορά του ιού, καθώς και εάν τμήμα του ζωικού κεφαλαίου που νοσεί κατέληξε παράνομα στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στο φόντο της έρευνας, η αγωνία των κτηνοτρόφων

Η εντολή για την προκαταρτική εξέταση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η ευλογιά επεκτείνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε περιοχές της χώρας και η κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα και καθυστερήσεις, ενώ το ενδεχόμενο ενός lockdown στην κτηνοτροφία φαντάζει όλο και πιο πιθανό, με καταστροφικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα.

Εισαγγελική επαγρύπνηση και κοινωνική πίεση

Η δικαστική διερεύνηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έρχεται να απαντήσει σε πλήθος καταγγελιών για «κενά» στη διαχείριση της κρίσης, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής και επαγγελματικής επιβίωσης.
Η εξέλιξη αυτή προσθέτει νέο βάρος στις ήδη τεταμένες σχέσεις του κλάδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΠΕΚ να αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συμβολισμό.

Χρήστος Αθανασιάδης

Thessaliki Gi

Σχετικά Άρθρα

Έρχεται «Χρηματιστήριο ρύπων» για Έλληνες αγρότες

Πώς τα δέντρα θα γεμίζουν το πορτοφόλι των αγροτών - Έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά και την κομποστοποίηση

Ψευδείς δηλώσεις κομποστοποίησης με πλαστά τιμολόγια και πάνω από 50 χιλιάδες ΑΦΜ υπό έλεγχο Ενώ...

Μείωση 40% στην παραγωγή ελαιολάδου – Δάκος και μύκητες πλήττουν τους ελαιώνες

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, καθώς η παρατεταμένη λειψυδρία και η χαμηλή καρπόδεση έχουν ήδη προκαλέσει μείωση...

Παραβιάζουν σφραγίδες υδρομέτρων και φέρνουν πρόστιμα 2.000 ευρώ από τον ΤΟΕΒ

Σε μια περίοδο που η λειψυδρία και η αγωνία για την επάρκεια του νερού...

Σάλος με τα «πράσινα σπίτια ανακύκλωσης» – Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντοπίζει υπερτιμολογήσεις, ο ΕΣΔΑΚ στο μικροσκόπιο (vid)

 Μακάκη Γεωργία Σάλος με τα «πράσινα σπίτια ανακύκλωσης» – Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντοπίζει υπερτιμολογήσεις, ο...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ