email:

info@agrocretanews.gr

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Λεφτά υπάρχουν!!!Αποζημιώσεις και de minimis πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα ροδάκινα!!!

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, κας Θεοδώρας Τζάκρη, ο Μάκης Βορίδης παλιότερα είχε αναφερθεί στις αποζημιώσεις που έχουν πάρει τα ροδάκινα τα τελευταία χρόνια.

Όμως όπως τόνισε «πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των ροδακινοπαραγωγών και όχι να βασιζόμαστε στα de minimis κάθε χρόνο, τα οποία σημειωτέον έχουν το χαρακτήρα αποζημίωσης για κάποιο απρόβλεπτο, έκτακτο γεγονός».

Ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε ότι το ροδάκινο έλαβε de minimis προπέρσι 13,1 και 8,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από το 2011 έως το 2017 στο ροδάκινο κατέληξαν 92 εκατ. ευρώ, ήτοι το 8% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. «Αυτό το στοιχείο πρέπει να το προσέξουμε γιατί μπορεί να προκαλέσει διαμαρτυρίες από παραγωγούς άλλων προϊόντων για το πώς κατανέμονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ», σημείωσε. Ως προς τούτο η κα Τζάκρη απάντησε ότι είναι ακριβότερη η ασφάλιση για τις δεντροκαλλιέργειες.

Στα χρήματα που ανέφερε ο κ. Βορίδης πρόσφατα στη Βουλή πρέπει να προστεθούν και τα νέα de minimis ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους ροδακινοπαραγωγούς πριν λίγο καιρό, αλλά και τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ που πήραν οι παραγωγοί στα τέλη του 2020 και αρχές του 2021. Αναμφισβήτητα αν δει κάποιος τα νούμερα, εύκολα θα αναφωνήσει πως ειδικά για το ροδάκινο από τον ΕΛΓΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όχι όμως για τις άλλες καλλιέργειες.

Σχετικά Άρθρα

Νέοι Αγρότες – 50.000€: Πριμ διαδοχής ή πριμ παραίτησης;

Υπάρχει μια σιωπηλή ομολογία ήττας κρυμμένη μέσα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη γεωργία. Η...

Αγροτικά προϊόντα: «Πέφτουν» οι τιμές, ενώ το κόστος αυξάνεται

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2026 – Η...

Προσπάθειες να ξεμπλοκάρει το ΟΣΔΕ και σκέψεις για μεταβατικό στάδιο στην ταυτοποίηση αγροτεμαχίων

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει σε κυβέρνηση και ΑΑΔΕ το «πάγωμα» του ΟΣΔΕ 2026, με τις...

Ξεκινάει η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη για το 2026 με τη νέα διαδικασία ψηφιακά μέσω της ΑΑΔΕ

Από σήμερα Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, ενεργοποιείται η Κάρτα του Αγρότη για τους παραγωγούς που...

Μ. Σχοινάς: Η ελληνική αλιεία θα είναι παρούσα και δυνατή και την επόμενη μέρα

Μ. Σχοινάς: «Η ελληνική αλιεία θα είναι παρούσα και δυνατή και την επόμενη μέρα....

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ