email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Ως πότε η Κυβέρνηση θα κάνει τα στραβά μάτια στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος;

Αθρόες εμφανίζονται οι εισαγωγές γάλακτος. Παρόλα αυτά οι τιμές ανεβαίνουν γιατί υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποιός ο ρόλος της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων σε όλο αυτό και αν όλο αυτό γίνεται για να αναχαιτιστούν οι τιμές παραγωγού.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, πάνω από 3.000 τόνους περισσότερο από το 2020 εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, μπήκε στην χώρα μας το 2021. Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 εισήχθησαν 24.683 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, το 2021 αυτοί έγιναν 28.808 τόνοι.

Αρκετά μεγάλη αύξηση καταγράφηκε, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΛΓΟ και στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος, το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 δηλώθηκαν ότι εισήχθησαν στην Ελλάδα 1.284 τόνοι πρόβειου γάλακτος, αντί 751 τόνων το 2020. Αντίθετα, μείωση εμφάνισαν οι εισαγωγές σε πρόβειο μπασκί και κρέμα γάλακτος.

Στο γίδινο γάλα το 2020 οι δηλωμένες εισαγωγές σε συμπυκνωμένο γίδινο και μπασκί γίδινο ήταν μηδενικές το 2020, ενώ ανήλθαν το 2021 σε 651 και 5,1 τόνους αντίστοιχα. Έκρηξη στις εισαγωγές σημειώθηκε στην γίδινη κρέμα γάλακτος, καθώς από τους 630 τόνους του 2020, φθάσαμε στους 3.367 τόνους το 2021.

Παράλληλα  η εγχώρια παραγωγή βαίνει διαρκώς μειούμενη. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην διάθεσή του από τον ΕΛΓΟ, τον Ιανουάριο του 2022 η μείωση σε αγελαδινό αλλά και αιγοπρόβειο ξεπερνά το 5%, εν συγκρίσει με ένα έτος πριν. Αποτέλεσμα τούτων είναι να τσιμπήσουν οι τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ