Να μη μείνει πάλι η Κρήτη απέξω από τις αποζημιώσεις για την κλιματική αλλαγή.
Ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι τον Κρητικό φάκελο για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από την κλιματική αλλαγή, το δάκο και το γλοιοσπόριο που στοίχισαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ απώλειες από τους παραγωγούς, σε επίπεδο ΕΛΓΑ και κυβερνητικό αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις ζημιές φέτος στις εσοδείες από τον παγετό και τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες την άνοιξη και το χειμώνα.
Πληροφορίες του Agrocretanews αναφέρουν ότι μετά το πράσινο φως για κρατικές ενισχύσεις που άναψε στον Σπήλιο Λιβανό το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, έναντι των ζημιών φέτος από παγετούς και την κλιματική, σε επίπεδο ΕΛΓΑ γίνονται προετοιμασίες για τις καταγραφές. Σίγουρα στις έκτακτες αυτές αποζημιώσεις, θα συμπεριληφθούν κάποιες ποικιλίες φρούτων από την Βόρεια Ελλάδα, όμως είναι απαραίτητο και η Κρήτη να μπει στις αποζημιώσεις αυτές, γιατί όπως γράψαμε το Σαββατοκύριακο, η κατάσταση στις ελιές είναι δραματική.
Σε σχέση τώρα με τον φάκελο για τις ζημιές που έγιναν το 2019 από την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη, μάθαμε πως το ζήτημα έχει θέσει στο ΥΠΑΑΤ μετ’ επιτάσσεως η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, σε πρόσφατη συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ. Το αίτημα θα μπει στην ατζέντα και μόλις έρθει στο νησί μας ο Υπουργός Γεωργίας, στο πλαίσιο περιοδείας του για θέματα ΚΑΠ. Πριν από την Κρήτη ή αμέσως μετά ο Υπουργός θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας.