email:

info@agrocretanews.gr

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026

Επικοινωνία

info@agrocretanews.gr

Χαμηλά βλέπει το αρνί το Πάσχα ο Γίτσας της ΕΔΟΚ

Την εκτίμηση ότι κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο παραγωγός θα πληρωθεί κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό της οκταετούς δράσης της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΔΟΚ, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα φτάσει τα 12-13 ευρώ ανά κιλό σε αρνί και κατσίκι, με τον κ. Γίτσα να απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους «ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού σημείωσε ότι μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει, μεταξύ άλλων, λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού «οι διεπαγγελματικές Οργανώσεις μπορούν και πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο στη χάραξη και εφαρμογή αυτών των στρατηγικών και η ΕΔΟΚ καταθέτει προτάσεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες Αρχές, με απώτερο στόχο τη όσο μεγαλύτερη δυνατή διατροφική επάρκεια της χώρας και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας σε δύσκολους καιρούς».

Επισήμανε ότι πρέπει να εξαλειφθούν παθογένειες του παρελθόντος κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην κρεατοπαραγωγική αιγοπροβατοτροφία.

Υπογράμμισε ότι η χώρα, εξαιτίας του ανάγλυφού της έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τους «στόχους» της επισιτιστικής επάρκειας σε κρέας, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε αυτή την κρίση, ευκαιρία».

Μίλησε επίσης για τα επτά εγκεκριμένα προγράμματα που τρέχει ο ΕΔΟΚ τα οποία είναι τα εξής:

1. Signed by Nature με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας σε Ελλάδα, Σουηδία και Γερμανία.

2. Meet the Eu. Lamb που προωθεί το ελληνικό και κυπριακό κρέας αιγών και προβάτων στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος, το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης αίγιου και πρόβειου κρέατος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

3. ERASMUS που αφορά τη μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών από την Γαλλία για εφαρμογή στην Ελλάδα.

4. ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση Λειτουργιών της ΕΔΟΚ για την Υποστήριξη της Οργάνωσης της Αγοράς Κρέατος και ωρίμανσης Διεπαγγελματικών συμφωνιών.

5. Π.Α.Α Μ 16 PRO – LAMB με στόχο την ενίσχυση του κλάδου της προβατοτροφίας μέσα από την παραγωγή και προώθηση του βαρύτερου σφάγιου.

6. Π.Α.Α Μ 16 STAR(T) – beef Στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

7. Π.Α.Α Μ 16 MEAT QUALITY Ανάδειξη της ποιότητας και διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ελληνικού κρέατος με τεχνολογίες block-chain.

Υπογράμμισε τέλος, μάλιστα ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για πέντε ακόμη προγράμματα προγραμμάτων (διακρατικά ΗORIZON, ERASMUS και ΕΣΠΑ) και αναμένεται η έγκρισή τους.

Σχετικά Άρθρα

Η Κρήτη και τα προϊόντα της στη SIAL Paris 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη Διεθνή Έκθεση SIAL Paris 2026,...

ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι

Ιωάννης Περουλάκης Βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και η παράταση για την Ενιαία Αίτηση...

Επιστροφή ενοικίου: Πόσα θα πάρετε τον Νοέμβριο – Οι παγίδες και τα παραδείγματα

Με την επιστροφή ενοικίου έως το τέλος Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι ενοικιαστές θα λάβουν μια...

Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς θα πάρουν λειτουργεί το mydiesel – Τα 4 βήματα

Η νέα ψηφιακή διαδικασία βασίζεται στην έκδοση ηλεκτρονικού κουπονιού, το οποίο θα χρησιμοποιείται την...

De minimis ζωοτροφών: Προς Νοέμβριο μεταφέρονται οι πληρωμές των 53,7 εκατ. ευρώ – Τα ποσά ανά ζώο

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης...

Πρόσφατα άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ